Pagina's

maandag 3 oktober 2022

Verschillen Finland en België

Jammer genoeg zijn we al terug in België. Dit zal dan ook onze laatste post zijn op de blog. Tijdens ons verblijf in Finland hebben we heel wat verschillen opgemerkt tussen België en Finland. We denken dat het grootste verschil was, dat er meer personeel aanwezig is dan bij ons. Ook is de werkdruk in Finland lager. Hierdoor hebben ze meer tijd voor de patiënten.

Een ander verschil is de volgorde van de ochtendzorgen. Bij ons wassen wij iemand, dan brengen wij hem/ haar naar de eetzaal en geven we hem/ haar eten. In Finland wachten ze tot iedereen (die niet in bed blijft) gewassen is en dan geven ze het ontbijt en de medicatie pas.

We mochten 2 dagen meedraaien in het ziekenhuis hier in Pori, hier hebben we ook heel wat verschillen opgemerkt.

De eerste dag werden we om 7 uur verwacht op T3. Dit is de afdeling voor geriatrische patiënten met cognitieve problemen die nog niet gediagnosticeerd zijn. 

We begonnen de dag zoals elke dag in een ziekenhuis begint, met een briefing. Natuurlijk begrepen we er niet veel van aangezien deze uiteraard in het Fins was. Nadien hebben ze de belangrijkste punten vertaald voor ons. We kregen ook een briefingsblad waar alle patiënten opstaan en hun achterliggende pathologieën. Hier stond ook van iedereen een mini mental score op. Dit wordt standaard afgenomen bij een nieuwe opname. 

Als eerste gingen we de glycemies meten bij de patiënten met diabetes. Hier zagen we het eerste verschil al. Wanneer wij een glycemie meten krijgen we deze in mg/dl, hier in Finland drukken ze dit uit in mg/l. Dit was even verwarrend in het begin. Daarna gingen we de parameters nemen bij enkele patiënten in plaats van bij iedereen. Dit is ook anders als bij ons. In Finland moeten we enkel bij bepaalde patiënten de parameters nemen, ook niet alle parameters moeten er genomen worden. Bij de meeste enkel de bloeddruk en de saturatie.


De 2de dag, mochten we meelopen op afdeling T6. Dit is de afdeling waar Post Operatieve patiënten komen. Hier lagen vooral patiënten die een orthopedische ingreep hebben gehad.

Als eerste gingen we bij onze patiënten langs om te kijken of alles oké was en om nuchtere medicatie te geven. Hier zagen we alweer het verschil in het aantal patiënten waar je als verpleegkundige voor verantwoordelijk bent. Wij hadden maar 4 patiënten.

Daarna hebben we de ochtendzorgen gedaan en de rest van de medicatie en het ontbijt uitgedeeld. Rond 10 uur moesten we bij bepaalde patiënten de parameters meten en heeft Jelle haakjes na een TKP mogen uitdoen. Dit wordt op dezelfde mannier gedaan als bij ons hier in België.


Ze hebben ons ook wat meer uitleg gegeven over de financiële kant van de gezondheidszorg in Finland. Dit is helemaal anders. Ze werken hier met een maximum bedrag dat je moet betalen. Wanneer je wordt opgenomen in het ziekenhuis, eender welke afdeling betaal je maximum €700 aan ziekenhuiskosten per jaar. Ookal is je rekening veel hogen. Hetzelfde systeem hebben ze voor medicatie. Wanneer je in 1 jaar €600 hebt betaald voor medicatie, moet je nadien nog maar €2,5 betalen voor je medicatie. Ongeacht of het €10 kost of €200. Eens je heb maximum bedrag betaald hebt moet je nog maar €2,5 betalen.


Hierbij gaan we deze blogpost afsluiten. Wij zijn super dankbaar dat we op dit avontuur mochten gaan.

Groetjes,

Jelle en Fien!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 3 Spanje

 Hola! Afgelopen week zijn wij op ontdekking gegaan in de omgeving. Zo hebben we heel wat leuke plaatsen en evenementen ontdekt. Als eerst z...