DAG 4: 12-02-2025
¿Dormiste bien? Wij in ieder geval wel, want vandaag was het tijd voor Erasmusdag. De school in Gijón had een evenement voor alle Erasmusstudenten van dit moment. Ter voorbereiding maakten we een presentatie over onze school en de opleiding in België. We kregen van ieder land een korte presentatie en er was ruimte voor een gesprekje met de andere studenten.
Omdat niet iedereen zo goed Engels kon spreken, was het af en toe moeilijk om met elkaar te communiceren, maar na een tijdje ontstonden er leuke gesprekken. We hebben gepraat met een student die in juni naar het ziekenhuis in Tongeren zal komen. Hij keek er heel erg naar uit, maar was ook wel zenuwachtig. Een ander groepje studenten uit Slowakije volgde een maand les op de school van Gijón.
Tijdens de middagpauze kregen we lekkere pizza en tapas. Na het middageten hadden we de kans om een les mee te volgen. Wij volgden een praktijkles over zuurstoftherapie en zagen direct dat dit op dezelfde manier werd gebruikt als bij ons. Leerlingen zijn tijdens de praktijklessen verplicht het bovenstuk van hun verpleegpak te dragen en mogen gebruikmaken van de grote hoeveelheid materiaal die de school aanbiedt.
De uitleg vond plaats in de aula van de school en de gesprekken voerden we in het Erasmuslokaal.
DAG 5: 13-03-2025
Hola, estaremos aquí para cuidarte hoy. Dit is de zin die we vandaag het vaakst hebben gezegd, want onze eerste volledige stagedag zit erop. Onze shift begon om 08:00 uur en eindigde om 15:00 uur. Door de taalbarrière was het moeilijk om de briefing te volgen, maar sommige woorden konden we wel plaatsen in een verhaal. Na de briefing was het in het woonzorgcentrum tijd om de parameters te nemen van één afdeling. De luxe die we in België hebben, is hier onbekend. De parameters in Gijón worden allemaal met de hand genomen en moeten manueel ingevoerd worden in een systeem. Hierna gingen de verpleegkundige en Stefanie aan de slag met het verzorgen van alle wonden, de dokter briefen en rapporteren. Na de middagpauze was het tijd om papierwerk na te kijken en eventuele aanpassingen in medicatie te overlopen.
Een dag in het ziekenhuis bij Indi zag er zo uit: we begonnen direct met het uitdelen van medicatie die gegeven moest worden voor of bij het ontbijt. Als dit gedaan was, gingen we alle wondzorgen doen. Er werden geen parameters genomen tijdens de rondes. Als de wondzorgen gedaan waren, deelden we de middagmedicatie uit en als laatste registreerden we alles in het verpleegdossier en keken we de wondformulieren na.
Na een leuke stagedag was het tijd voor een siësta en een trip naar de supermarkt. Wij genieten van ieder moment en hopen jullie de komende weken nog veel nieuws te vertellen!
Dit is het systeem waarin de parameters worden ingevoerd. Doordat alles in het Spaans stond, was het in het begin even zoeken, maar na enkele zorgvragers ging dit steeds beter.
In de ziekenhuizen bij ons wordt er een staalname gedaan van urine, in het ziekenhuis en woonzorgcentrum in Spanje wordt er vaak gebruikgemaakt van deze stokjes. Het voordeel hiervan is dat je direct resultaat hebt van enkele belangrijke factoren, een nadeel is dat iedereen een kleur anders kan interpreteren.
In het woonzorgcentrum moest er vandaag jammer genoeg een patiënt in isolatie nadat er een bacterie was gevonden in de urine. Het isolatiebeleid wordt samen met het nodige materiaal aan de deur gehangen en vermeld in het patiëntendossier.
Na een briefing van de supervisor kregen wij uitleg over het gebruik van een zuurstofmasker. De arts bepaalt het percentage dat gegeven dient te worden aan de patiënt. Aan ieder percentage is een bepaald aantal liters zuurstof verbonden. Deze waardes kan je terugvinden in de protocollen, maar ook op een klein papiertje dat we later op de dag gekregen hebben.
Dit zijn enkele geheugensteuntjes die de verpleegkundigen achter hun badge steken: wat er moet gebeuren bij een reanimatie, op order van de arts en volgens het protocol, en de waardes die gehanteerd moeten worden bij het zuurstofmasker.
Tijdens een gesprek tussen de verpleegkundigen en de supervisor verstonden wij het woord "protocollen" en hebben ons hierover bevraagd. De protocollen zijn hetzelfde opgesteld als in België en zijn online te vinden via een app voor personeel van het ziekenhuis. Wij hebben gevraagd naar enkele protocollen en hebben deze drie mee naar huis gekregen:
- Obstipatie
- Toediening van insuline
- Wat te doen bij schurft?
Ook kregen we een voorbeeld van een inschrijvingsfiche die aan de patiënten wordt gegeven bij het begin van de opname of bij aankomst in het woonzorgcentrum. Je kan deze inschrijvingsfiche vergelijken met de anamnese die wij afnemen bij de patiënten via HIX.
Als leuke afsluiter van de dag kreeg Stefanie een cadeautje van een van de bewoners van het woonzorgcentrum. Iedere werknemer van het personeel heeft een leuke kralenketting aan zijn of haar badge, dus nu ook Stefanie :).
WEEKEND 1
Dit weekend is de familie van Indi op bezoek geweest. We hebben hen de hotspots van Gijón laten zien, zijn samen gaan eten en hebben genoten van enkele terrasjes. Zondag hebben we een daguitstap gemaakt naar Oviedo. Daar zijn we het museum van moderne kunst gaan bezichtigen en hebben we een kijkje genomen in een kathedraal. Zondagavond was het tijd om afscheid te nemen en hebben wij ons voorbereid op de tweede week van stage.
DAG 9: 17-03-2025
Hola chicos y chicas, vandaag begonnen we aan onze tweede week stage. De leerkrachten zijn vandaag aangekomen en wij hebben lekkere pizza's gemaakt die we dan samen hebben opgegeten. De leerkrachten hadden gezorgd voor een aperitiefje. Zo hebben we de hele avond kunnen bijpraten over onze avonturen hier in Gijón.
DAG 11: 19-03-2025
Correr, correr, correr... Op deze zonnige woensdag stond er veel op de planning. In de voormiddag hebben we stage gelopen en in de namiddag hadden we een activiteit samen met de leerkrachten. We zijn naar het aquarium geweest en hebben hier veel mooie foto's gemaakt. Na ons bezoek aan het aquarium namen we de bus naar een woonzorgcentrum iets verder van het ziekenhuis. Hier kregen wij een rondleiding over de werking van het woonzorgcentrum. In deze residentie staat de zorgvrager centraal; er wordt minder gekeken naar het ziektebeeld van de zorgvrager, maar naar de persoon achter de aandoening. Zo heeft iedere patiënt zijn of haar eigen dagplanning, is de inrichting heel huiselijk en mogen zowel familie als patiënten de woning verlaten wanneer ze willen op een veilige manier. Ook kwamen de leerkrachten een kijkje nemen op onze stageplaats en spraken we later in de avond af met een studente die binnenkort naar België komt. Om deze drukke dag fijn af te sluiten, zijn we gaan uiteten met de leerkrachten in een Italiaans restaurant aan zee.
Adios!
WEEKEND 2
Mal tiempo. Zaterdag en zondag was het weer erg slecht… We hebben ons beziggehouden met een escape room en zijn daarna heel even buiten gaan wandelen toen het wat droger was.
Dag 18: 26.03.2025
Que tal? Wij zitten al op de helft van ons Erasmus-avontuur en hebben het nog steeds erg naar onze zin. Maandag zijn de mama en oma van Stefanie aangekomen, en vandaag hebben we samen door het shoppingcenter gewandeld. Indi heeft zijn derde dag in het woonzorgcentrum erop zitten, en Stefanie doet nieuwe ervaringen op in het ziekenhuis. We vinden het leuk om elkaars afdelingen nu zelf te ontdekken. Hierdoor kunnen we vaak vergelijkingen maken en onze ervaringen delen.
Vandaag was er een meeting over vier patiënten uit het woonzorgcentrum. Zowel een verpleegkundige, een verpleegkundig assistent, een supervisor, een dokter als een psycholoog waren aanwezig. Dankzij deze meeting kregen ze een nieuw inzicht in de toestand van de patiënten, werden de nodige aanpassingen in het beleid doorgevoerd en kreeg iedereen antwoord op zijn of haar vragen.
In het ziekenhuis wordt gebruikgemaakt van het programma OMI. We vinden dit programma allebei lastig om mee te werken. Niet alleen de taal maakt het moeilijk, maar ook de afkortingen, de namen van medicatie en de lay-out zijn voor ons onduidelijk. Bij ons wordt HIX gebruikt, waarbij we direct een voorblad met de belangrijkste gegevens zien. Daarom vragen we ons af of de werknemers hier altijd over alle nodige informatie van de patiënt beschikken, aangezien ze geen gebruik maken van briefingsbladen en hun programma ook niet altijd alle noodzakelijke informatie bevat.
Tijdens het invullen van de notities is het vaak lastig om goed mee te kunnen volgen, omdat dit hier op een heel andere manier gebeurt dan bij ons in België.
Door technische problemen kunnen jullie de foto's die bij de blog horen bekijken via onderstaande link. (de link moet je kopiëren en plakken, we zullen vanaf nu al onze foto's in deze map zetten)
https://drive.google.com/drive/folders/1mxiwRl5i4sHNgsMEkvRqxDqtYe5mkGzZ?usp=sharing