Pagina's

zaterdag 5 oktober 2024

05/10/2024 Letland


Labdien,

Wanneer jullie deze laatste blog lezen zijn we ondertussen al terug in België aangekomen.
Toch willen we jullie nog een laatste keer vertellen over onze ervaring in Letland.

Tijdens onze stage in Letland hebben we veel waardevolle ervaringen opgedaan, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Het verblijf van vier weken in een ander land bood ons een unieke kans om nieuwe (werk)culturen te ontdekken, de gezondheidszorg te vergelijken en ons aan te passen aan een omgeving die zowel inspirerend als uitdagend was.

Ook heeft dit land ons positief verrast met zijn rijke cultuur en historische schoonheid. We bezochten verschillende culturele sites in onze vrije tijd, zoals oude steden en musea, wat ons een beter begrip gaf van de Letse geschiedenis en cultuur. Dit droeg bij aan een bredere waardering voor de omgeving waarin we werkten, en we voelden ons meer verbonden met het land en de mensen. Het culturele verschil gaf ons ook de kans om onze professionele aanpak in België vanuit een ander perspectief te bekijken.

Tijdens onze stage konden we duidelijk de verschillen in zorgstructuren tussen Letland en België zien. In Letland merkten we bijvoorbeeld dat de zorg reactiever is. Problemen worden pas aangepakt wanneer ze zich voordoen, terwijl we in België gewend zijn aan een meer proactieve aanpak, waarbij preventie en vroegtijdige interventies een belangrijke rol spelen. Een concreet voorbeeld hiervan was de manier waarop er werd omgegaan met patiënten die net van het operatiekwartier kwamen: in België zouden we al op voorhand extra maatregelen treffen, terwijl dit in Letland pas gebeurde zodra het probleem zich voordeed.

Het uitstekende openbaar vervoersysteem in Letland maakte het ons mogelijk om gemakkelijk van en naar het revalidatiecentrum of ziekenhuis en andere bestemmingen te reizen. Dit maakte de praktische kant van onze stage eenvoudiger en gaf ons de vrijheid om na werktijd de stad Riga, Majori of andere steden te verkennen. Het systeem is efficiënt en punctueel, iets wat in België soms anders is, en dit maakte een positieve indruk.

Het verblijf van vier weken in een nieuw land was een grote uitdaging. We merkten dat het langer weg zijn van familie en vrienden een emotionele tol kon eisen. Vooral na een lange werkdag of richting week drie konden momenten van heimwee opkomen, maar dit hielp ons ook om onze veerkracht te versterken. Het besef dat we met onze familie konden videobellen was een geruststelling, maar het fysieke gemis bleef aanwezig.

We hadden uitstekende contacten met de school in Letland. Vanaf het begin werden we ondersteund door het lokale team, dat ons hielp bij eventuele obstakels. Dit gaf ons het vertrouwen om vragen te stellen en onze eigen ervaring te verrijken, ondanks de taalbarrière die soms voor verwarring zorgde.

De Letse keuken was een aangename verrassing. We genoten van traditionele gerechten zoals pelmeni en verse, lokale ingrediënten. Deze culinaire ervaring bracht ons dichter bij de Letse cultuur en bood een fijne afwisseling van onze gebruikelijke maaltijden in België.

Tijdens onze stage in Letland ondervonden we enkele uitdagingen, waaronder de taalbarrière, die het samenwerken bemoeilijkte. Engels werd nauwelijks gesproken door de zorgverleners, wat vaak tot misverstanden en vertragingen in de zorg leidde. We moesten regelmatig een tolk of Google Translate gebruiken, wat niet altijd praktisch was. Daarnaast merkten we een wantrouwende werkmentaliteit, waarbij collega’s minder openstonden voor nieuwe contacten en samenwerking. Dit maakte het lastig om effectief zorg te coördineren. Ook was de strikte taakverdeling een uitdaging; er was weinig ruimte voor initiatief en samenwerking tussen disciplines, wat de betrokkenheid bij het zorgproces verminderde. Ten slotte waren er duidelijke sociale verschillen. In België zijn we gewend aan informele en sociale interacties, maar in Letland voelden de contacten formeler en afstandelijker aan, wat de samenwerking minder soepel maakte.

Kortom: 

Onze stage in Letland was een rijke ervaring die ons zowel persoonlijk als professioneel heeft uitgedaagd. We hebben geleerd hoe we ons kunnen aanpassen aan een andere werkcultuur en zijn geconfronteerd met de beperkingen van een taalbarrière. Tegelijkertijd hebben we genoten van de culturele aspecten van het land, de verschillen in de zorg ontdekt en waardevolle lessen geleerd over flexibiliteit en communicatie. Ondanks de uitdagingen, zoals de taalbarrière en de meer gesloten mentaliteit, was het een waardevolle periode waarin we onszelf hebben ontwikkeld en nieuwe inzichten hebben verworven.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

05/10/2024 Letland

Labdien, Wanneer jullie deze laatste blog lezen zijn we ondertussen al terug in België aangekomen. Toch willen we jullie nog een...