Pagina's

dinsdag 26 oktober 2021

Estonia Health Museum

EESTI TERVISE-MUUSEUM (Est)                         

Estonia Health Museum 

Bij een bezoek aan Estland (Fins: Viro) konden we niet anders dan een museum te bezoeken die centraal staat met onze opleiding, gezondheid. We hadden geen idee wat we konden verwachten. Hieronder vind u de uitleg die we vonden op het internet. 

Het Estonian Health Museum is gevestigd in twee middeleeuwse gebouwen in de oude binnenstad van Tallinn. De unieke sfeer en bezoekomstandigheden zijn perfect om de moderne permanente tentoonstelling over anatomie en gezondheid 'A Heart to Heart About Your Body' in te kaderen.

De interessante tentoonstelling en een divers educatief programma helpen je om je lichaam beter te leren kennen en moedigen je aan om voor je gezondheid te zorgen.

Het was in vergelijking met andere musea´s redelijk klein. Toch verzekerden ze ons dat we 2 uur moesten uittrekken om dit te bezichtigen. 


Het museum begon waardat de mens begonnen is... bij het ontstaan. Homosapiens, DNA, bloed, vocht, mineralen enz... We waren verbaast hoe goed ze alles tentoon hadden gesteld. Heel simpel te volgen voor jong en oud. De evolutie van de taal, hersenen, handelen, lopen enz... werden besproken. Voorbeelden werden gemaakt zodat men bv. kon zien hoe sterk een haren zijn. Men had een camera die je op je huid kon plaatsten die alles 100x groter maakten! Poriën, melanomen, haartjes werden plots zo duidelijk alsof men bij de dermatoloog op bezoek was. 




Onze vriend was uiteraard ook aanwezig, in verschillende vormen. 


We konden op een speelse wijze het verschil ontdekken van de botten van een mens en van een chimpanzee. We did a good job! Leuk om op deze manier linken te leggen in de levenswijze van beide primaten. Ook het effect op ziektes werden hier tentoon gesteld. Nierstenen, necrose in de ingewanden, hartritmestoornissen enz... kwamen aan bod. 



Aan de hand van diverse spelletjes werd je kennis getest. Ook wij konden het niet laten om hier aan deel te nemen. We moesten onze plaats claimen tussen de kinderen. De aanhouder wint!

 

Laat mij mezelf even verduidelijken De testen werden in het Engels ondervraagd, anders zouden we perfect een 10 op 10 gescoord hebben. 


Elk onderdeel kwam aan bod. Het was frapant hoeveel onderwerpen en belevingen ze konden aankaarten in 1 museum. Zelfs het onderwerp de dood, verliefdheid, drugs, depressie, geluk kwam aan bod. We hadden zelfs een prive lijn waar we naar toe konden bellen om sexuele vragen te beantwoorden. 



Als we in een zin het museum konden beschrijven, zou het zijn... Wat een beleving! 

Ons Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde kan er niet aan tippen.

Et ole koskaan liian vanha oppimaan

Ine & Romina 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 2

 Hola! Week 2 zit er al weer bijna op en we hebben nog zoveel te ontdekken. Op zaterdag van week 1 hebben wij doorgebracht in het mooie Mala...