Pagina's

dinsdag 26 oktober 2021

Protocollen

 

Protocollen: 


In principe komen de proctocollen overeen met de onze.

Brandveiligheid 

We werken in een nieuw gebouw dus alles is up-to-date ivm brandveiligheid. 

  • De kamers zijn uitgerust met brandsproeiers. 
  • In het gebouw mag niet gerookt worden.
  • Zij creëren sfeer met baterijkaarsen.
  • De gangen kunnen apart worden afgesloten zodat het vuur zich niet kan verspreiden. 
  • Direct contact met brandsecurity indien er een brand uitbreekt.
  • EXIT- plan 
  • Speciale matrassen zodat men snel de zorgvrager met matras naar buiten kan slepen. 

Onze observatie was dat er een meubelstuk stond voor de nood-deuren aan het einde van de gangen. Bij het bevragen werd het duidelijk dat zorgvragers met dementie vaak deze deuren openden. Onze mening is dat deze niet ideaal zijn in deze setting. We hebben een opzoeking gedaan wat de vereisten zijn ivm de deuren in een zorgsetting. 

Brandveiligheid en gebruik deuren in de zorg

Voor verpleegkundigen, verzorgenden en cliënten/patiënten kunnen dichte deuren grote obstakels zijn. Vooral als ze een deur vaak gebruiken. Is zo’n intensief gebruikte deur een brandwerende deur, dan is een normale deurdranger niet gebruiksvriendelijk. Dan komt de vrijloopdranger of de EMF-dranger beter van pas. Juist bij brand, een calamiteit of stroomuitval doen zij hun werk, omdat deze drangers de deur dan sluiten. Die drangers verenigen brandveiligheid en toegankelijkheid.  Op deze manier is de toegangscontrole en brandveiligheid met elkaar verbonden.





Overlijden

Bij een overlijden hanteren ze dezelfde handelingen als bij ons ivm het vast stellen van het overlijden. 
Het verschil zit in de acties na het vaststellen van de dood. Verpleegkunde zorgen niet voor het wassen en fatsoeneren van het lichaam. Nieuwe kleding wordt aangetrokken indien de familie dat vraagt. Ze dekken het lichaam af met een wit laken. Dit is totaal vreemd voor ons. In de zorginstelling wordt wel een rouwhoekje voorzien en er wordt een kaars aangestoken op de kamer. Het lichaam wordt door het mortuarium of het ziekenhuis (verdacht overlijden) geborgen. Afscheid wordt genomen zoals bij ons. De tijd tussen het overlijden en de begrafenis zelf kan langer duren als bij ons. Hier is niet echt een rede voor. Het mortuarium ligt vaak aan het ziekenhuis zelf. Hier merken we dat de dood nog steeds een moeilijk onderwerp is om over de communiceren en om te verwerken. 


Ine & Romina 

2 opmerkingen:

Week 2

 Hola! Week 2 zit er al weer bijna op en we hebben nog zoveel te ontdekken. Op zaterdag van week 1 hebben wij doorgebracht in het mooie Mala...