Pagina's

donderdag 21 oktober 2021

Reposaari , een eiland in Pori



Repo - saari 
is een eiland voor de kust van Pori aan de achterkant van de Botnische Zee. Dit eiland, ongeveer drie kilometer lang en een halve kilometer breed, ligt in de directe nabijheid van de open zee en het vasteland. Reposaari was voorheen alleen per schip bereikbaar vanaf het vasteland, totdat in 1956 de weg naar het eiland gereed was. Het loopt eerst als een prachtige dijk over de baai en gaat verder via eilanden en eilandjes naar Reposaari. Reposaari is het 71e district van Pori en het archipelgedeelte van Pori. 
Reposaari is een onderscheidende plaats en levende gemeenschap die haar geschiedenis waardeert, het heden ontwikkelt en één kooltje blaast. Voor zijn gasten presenteert het zich als een vriendelijk en fascinerend stadje, met een gedurfd uitzicht op zee en veel interessante details. De veelzijdige houten huizen en het weelderige Harbour Park maken het eiland pittoresk. Iedereen is welkom op het repo-eiland. 


Reposaari is als een stad in miniformaat: ongeveer 900 mensen wonen permanent op het eiland. In 2015 kreeg de stad Pori de status van archipelvereniging. Het archipelgedeelte van Pori bestaat uit Reposaari en de gebieden in de directe omgeving. 
De belangrijkste diensten zijn te vinden op Reposaari: kleuterschool, school, gezondheidscentrum, bibliotheek, winkels, restaurants, kiosk met postdiensten, zelfs een autowinkel. De reposaari-gemeenschap is actief. Er zijn veel verschillende verenigingen op het eiland die bewoners activiteiten, diensten en recreatiemogelijkheden bieden. De gemeenschap woont in Reposaari, waar het gebruikelijk is om ook de buurman te helpen en te verzorgen. Het leven op Reposaari is zeer bewogen; er worden elk jaar tientallen verschillende evenementen en gelegenheden gehouden, van kinderdag tot traditie-avonden.



Het was zo rustgevend om hier te zijn. Het is een plaats waar je echt helemaal "zen" wordt. Als je even wilt mediteren, dit is de ideale plaats om naar toe te trekken. 
Of gewoon als je even van het uitzicht wilt genieten. 
Ook hier vind je op bepaalde locaties een vuurtje om gezellig rond te zitten en te genieten van de warmte. 






Het Fortpark is een kustverdedigingssysteem wat gebouwd werd in de jaren 1930. Het fort ligt in het zuidelijke deel van het eiland. 
De totale oppervlakte is ongeveer 20 hectare. 
Het fortpark bestaat uit 2 artillerieposten, 2 munitiedepots, 3 bemannings- en medische greppels, een vuurleidingspost en een uitkijktoren. Deze worden allemaal verbonden door loopgraven. De kanonkazernes, munitiedepots en brandweerkazerne zijn origineel van beton gebouwd. 
De houten dugouts, uitkijktoren en de houten muren van de verbindende graven werden herbouwd in de jaren 1990 en 2000.
Het vervallen fort werd voor het eerste gerestaureerd in 1992 en herbouwd in 2007-2008. 





Nu wordt het fortpark gebruikt als recreatiegebied. We konden de weg volgen om al de overblijfselen te gaan bezichtigen. 
Het was indrukwekkend. Hoe de mensen in deze kleine ruimte woonde, sliepen en eten. Hoe ze alles tot een goed einde willen brengen. 







Nauti kaikista kauniista hetkistä !!!
Romina en Ine
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 2

 Hola! Week 2 zit er al weer bijna op en we hebben nog zoveel te ontdekken. Op zaterdag van week 1 hebben wij doorgebracht in het mooie Mala...