Pagina's

donderdag 27 april 2023

WEEK 1 - Ljubljana


Dober dan 👋


Ondertussen zijn wij  al enkele dagen in Slovenië - Ljubljana en wordt het steeds gemakkelijker om onze weg hier te vinden. 
Maandag 24 april werden wij verwacht op de nursing school bij Maja zij heeft ons heel vriendelijk ontvangen  en heeft ons veel informatie gegeven over de school, onze stageplaats maar ook over Slovenië zelf. Na deze uitleg en al het papieren werk :) hebben we een rondleiding gekregen door de school.
Het viel ons op dat de opleiding hier in Slovenië heel anders is als bij ons in België. Zo zijn de leerlingen op deze school tussen de 15 en 19 jaar. Na de rondleiding heeft Maja ons meegenomen om onze buskaartjes te kopen zodat we met de bus naar onze stageplaats konden gaan.

Onze eerste stage dag

2 laatste jaars studenten van Slovenië kwamen ons om 6h ophalen om ons de weg naar onze stageplaats uit te leggen. Dit was zeer fijn want het bus systeem hier in Ljubljana is niet het gemakkelijkste systeem.

Op onze stageplaats "uri soca" zijn we vriendelijk ontvangen, we mochten samen afdeling C ontdekken. Op deze afdelingen waren ook 2 Sloveense studenten die hier stage aan het doen waren, deze studenten hebben ons de gehele dag meegenomen en ons uitgelegd wat ze doen op de afdeling. Het viel ons al vrijwel direct op dat het hier veel rustiger werken is dan bij ons in België ook zijn ze veel meer bemand met personeel.


Een foto met de Sloveense studenten die ons een beetje wegwijs gemaakt hebben op de Afdeling


De dagen hierna hebben wij al verschillende indrukken kunnen opdoen op de afdeling, zo zijn er 2 soorten verpleegkundige en deze hebben ook een heel andere jobinhoud. 
Zo mag een "verpleegkundige" geen bloedtrekken of wondzorgen uitvoeren, een gediplomeerde verpleegkundige mag dit wel. 

Ook werken ze hier nog heel veel met papieren documenten om alle gegevens in op te slaan. 
De hoofdverpleegkundige gaf zelf ook aan dat dit heel verwarrend kan zijn omdat ze sommige gegevens op meerdere plaatsen moeten noteren. Ze vertelde ook dat ze in de toekomst gaan werken met een online systeem zoals bij ons in België.







Het opslaan van de parameters moeten ze dan ook op papier doen, hier zie je een foto van het parameter toestel wat ze gebruiken. Ze hebben een klein toestel voor de bloeddruk en een aparte saturatiemeter. 




Ook de kamers zijn anders ingedeeld dan in België, hier slapen ze namelijk met 3 op een kamer en is er veel minder privacy. Er zijn kleine gordijnen maar het viel ons op dat dit toch ook niet veel privacy biedt. 





Buiten onze stagedagen genieten we natuurlijk ook van wat Slovenië allemaal te bieden heeft, we kijken onze ogen uit hier en zijn verbaast van de rust die hier hangt over de stad. 

Hieronder enkele sfeerfoto's van onze leuke eerste dagen hier.


Just us, having the best time 💛

Slovenen leren kennen 👫

Het uitzicht vanop ons terras 😍


Een typisch Sloveens gerecht

Het centrum van Ljublijana 


Tot volgende week, 
Adijo!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 3 Ljubljana

 Dobrodošli nazaj na naš blog! Deze week zijn we van stageafdeling gewisseld, wat ons beiden een beter inzicht geeft in hoe URI Soca werkt. ...