Pagina's

vrijdag 24 november 2023

 

Labdien!


Graag willen we jullie meenemen naar een van de therapievormen die hier gegeven wordt, namelijk muziektherapie. Muziektherapie wordt toegepast bij volwassenen/kinderen met neurologische problematiek (mensen die CVA doorgemaakt hebben, autisme, neurologische aandoeningen die cognitie, motoriek en communicatie beïnvloeden vb. spasmen, MS, …)


Door het gebruik van muziekinstrumenten kan er onder andere de fijne motoriek gestimuleerd worden. Ook bij kinderen waar bijvoorbeeld het spraakcentrum aangetast is (linkerdeel hersenen) kunnen toch hun stem gebruiken door te zingen (rechterdeel hersenen). Muziektherapie stimuleert dus verschillende delen van de hersenen.


Zelf hebben we ook bepaalde instrumenten mogen spelen om ook te kunnen ervaren hoe de patiënten dit ervaren. Zo zijn er instrumenten die de fijne motoriek stimuleert (vb. piano), instrumenten indien de patiënt onrust ervaart (dit is een ronde cirkel met daarin kleine bolletjes die het geluid van de zee nabootsen → dit brengt een vorm van rust/ontspanning).  Er worden ook balansoefeningen gedaan met muziek, muziek waar ze een bepaalde volgorde moeten volgen en dus de concentratie getest wordt. 


Er was ook een tafel waar de patiënt op kan liggen. Onder deze tafel zitten snaren bevestigd. Er zijn snaren die een zwaarder geluid/trillingen geven en snaren die een lichter geluid/trillingen geven. De lichte snaren stimuleren het gedeelte van het lichaam van het hoofd tot het romp gedeelte, de zware snaren stimuleren vanaf het romp gedeelte tot aan de voeten. De trillingen brengen ook een soort rustgevend/ontspannend gevoel.


die een zwaarder geluid/trillingen geven en snaren die een lichter geluid/trillingen geven. De lichte snaren stimuleren het gedeelte van het lichaam van het hoofd tot het romp gedeelte, de zware snaren stimuleren vanaf het romp gedeelte tot aan de voeten. De trillingen brengen ook een soort rustgevend/ontspannend gevoel.









Gisteren zijn onze leerkrachten veilig en wel aangekomen in Letland en zijn wij samen ‘s avonds een hapje gaan eten in een grill restaurant bij ons in de buurt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 2

 Hola! Week 2 zit er al weer bijna op en we hebben nog zoveel te ontdekken. Op zaterdag van week 1 hebben wij doorgebracht in het mooie Mala...