Pagina's

vrijdag 10 mei 2024

Week 3 Spanje

 Hola!

Afgelopen week zijn wij op ontdekking gegaan in de omgeving. Zo hebben we heel wat leuke plaatsen en evenementen ontdekt.

Als eerst zijn we naar een International Fair in Fuengirola gegaan. Dit is een jaarlijks evenement waarin vele landen samenkomen om hun cultuur en gewoonten samen te brengen. In de straat waren aan de buitenkant allemaal eettentjes voorzien met het traditioneel eten van dat specifieke land, en aan de binnenkant van de gebouwtjes waren optredens met muziek. Kijk ook zeker eens naar de tiktok van de school, waarin meer foto's en video's te zien zijn.

Verder hebben wij ook omliggende steden ontdekt. Zo zijn we naar Mijas gegaan. Dit is een zeer traditioneel dorpje waar je de Flamenco-danseressen aan het werk kon zien. Dit is de dans afkomstig uit de Zuidelijke provincies van Spanje. Ook kon je hier Paella eten, een visgerecht met rijst gekleurd met saffraan. 

Verder zijn wij ook gegaan naar:

  • Ronda: Hier maken wij kennis met het hoger/ ouder gelegen dorpje, leuk om eens te gaan wandelen en het panoramisch zicht de bergen te bekijken.

  • Marbella/ Puerto Banus: hier is een jachthaven gelegen, en hebben we op een gezellig terrasje gezeten.

  • Torremolinos: Dit stadje ligt tussen Malaga en Benalmadena in. We merkten op dat hier enorm veel Nederlandse toeristen rondlopen, en ook veel Nederlandse zaakjes aanwezig zijn.

Deze week zijn we met een leerkracht van onze partnerschool naar het ziekenhuis Virgen de la Victoria geweest in Malaga. De leerlingen van de school doen hier regelmatig stage. Zo kregen we een rondleiding van een leerling op haar stageafdelingen:

  • Abdominale, endoscopie; De afdeling en kamers waren vergelijkbaar met die van het ZOL. Er waren een- en tweepersoonskamers beschikbaar. Elke kamer beschikt ook over een eigen badkamer met douche. Boven het bed is ook een aansluiting voor zuurstof of luchtdruk.

  • Endoscopie; Er was een voorbereidingsruimte waar patiënten hun infuus kregen en een vragenlijst kregen. Wat ons opviel was dat dit in een zaaltje gebeurde waarin verschillende bedden staan met een gordijn tussen. De reiniging van het endoscopisch materiaal is vergelijkbaar met die van in het ZOL. Zo wordt de vuile ruimte ook gescheiden met een muur naar de zuivere ruimte. De reiniging gaat als volgt: 

  • desinfecteren van de endoscoop

  • afspoelen met water

  • machinale reiniging met hoge temperatuur

  • hierna is het terug klaar voor gebruik


  • Spoed; Aan de achterkant van het ziekenhuis was deze gelegen. Als eerste waren de bureaus met verpleegkundigen gelegen die de triage in gang zetten. Zo worden de patiënten op ernst ingedeeld. Denk aan een gebroken arm is minder ernstig dan angina pectoris (hartfalen). Als de patiënten klaar zijn met hun onderzoeken, mogen ze ofwel naar huis, ofwel moeten ze getransporteerd worden naar een zaal waar de verdere monitoring plaatsvindt. In deze zaal zijn bedden en stoelen aanwezig, waarin de patiënten kunnen verblijven totdat er een kamer vrijkomt. Dit kan tot een paar dagen duren. De bedden zijn gescheiden met een uittrekbare wand. Dit was voor ons nieuw om te zien, omdat we in België gewoon zijn dat de mensen in afgezonderde ruimtes worden behandeld. Ook staat hier op de gang een automaat waarin het personeel een wegwerp uniform kan halen. Dit zorgt voor meer hygiëne, omdat dit voor eenmalig gebruik is. Het personeel mag in het ziekenhuis zelf kiezen of ze een wit katoenen uniform dragen zoals wij kennen, of een blauw wegwerp uniform.

  • Psychiatrie; In het ziekenhuis was ook een psychiatrische afdeling aanwezig voor acute opnames. Wat ons hier opviel was dat deze zeer beveiligd was. Zo hadden alle kamers dubbele deuren en dubbele ramen. Op de kamer was altijd 1 bed bevestigd aan de grond, en kon er nog een extra ziekenhuisbed in de kamer gezet worden als 2-persoonskamer. Ook was hier fixatiemateriaal aanwezig, en waren alle klinken vast gelast aan de deur zelf zodat de patiënten deze niet naar onder konden doen. De patiënten kan je herkennen aan de wit met geel gestreepte pyjama's, en het zorgpersoneel draagt een normaal wit uniform.





Op stage zijn we aan de slag gegaan met bloedafnames. Wat ons gelijk opviel is dat ze geen vacutainer gebruiken, maar een spuit van 10ml. Er worden steeds handschoenen gedragen gedurende het hele proces. Ze ontsmetten de insteekplaats met Alcohol 70%. Dan sluiten ze een vleugelnaald aan op de spuit. Na de bloedafname steken ze de naald in de bloedbuisjes om deze te vullen. Deze zijn hetzelfde als die wij gebruiken. Hierna worden de buisjes opgestuurd naar het labo.



Verder gaat met ons alles goed, en hebben we veel plezier op stage en gedurende onze vrije tijd. 

Adios!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 4 Spanje - laatste loodjes

Hola! los ultimos dias en españa, oftewel de laatste dagen hier in Spanje. Het laatste weekend hebben wij een pittige planning gehad, maar a...