Pagina's

woensdag 18 september 2024

Letland 18/09/2024


Sveiki,

We zijn deze ochtend naar onze stageplaats gegaan en hebben weer heel wat bijgeleerd! Vandaag kregen we extra uitleg over de Bioptronlamp. (lichttherapie)

Bioptron-lichttherapie is een vorm van lichttherapie die gebruikt wordt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Het werkt met gepolariseerd, polychromatisch licht, dat wil zeggen dat het licht in één richting beweegt en verschillende golflengtes heeft, vergelijkbaar met natuurlijk zonlicht maar zonder UV-straling.

Bioptron-lichttherapie wordt ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder:

  • Het bevorderen van wondgenezing, zoals bij brandwonden en littekens.
  • Het verlichten van pijn en ontsteking bij aandoeningen zoals artritis en spierpijn.
  • Het verbeteren van huidproblemen zoals acne, eczeem en psoriasis.
  • Het versterken van het immuunsysteem.

De therapie stimuleert cellen en verbetert de bloedcirculatie, wat helpt bij regeneratie van weefsel en pijnverlichting. Omdat het geen schadelijke UV-stralen bevat, wordt het als veilig beschouwd en is het geschikt voor verschillende huidtypes en leeftijden. Het wordt vaak toegepast in medische instellingen, revalidatiecentra.

We konden het niet laten om deze zelf ook uit te testen mits toestemming.



 



In de namiddag zijn we op onderzoek uitgegaan naar meer info over mijn (Silvy) afstudeerrichting, nl Psychiatrie.
We hebben een hele trip voor de boeg met de trein en nog een overstap erbij om uiteindelijk aan te komen in Sarkandaugava. Daar ligt het Centrum voor psychiatrie en narcologie, waaronder ook een museum. Het is een redelijk grote site met een instituut en laboratoria, universiteit, studentenhuisversting en natuurlijk een psychiatrisch centrum.

Hier volgt een klein beetje geschiedenis:
In Riga werd al in de middeleeuwen aandacht besteed aan geesteszieken. In 1786 werd het Trakonam (Tolhuis) opgericht, maar de omstandigheden waren zo slecht dat de Russische keizer Alexander I in 1818 opdracht gaf een nieuw instituut te bouwen. Dit werd Aleksandra Heights, geopend in 1824 aan het Sarkandaugava-kanaal. Aanvankelijk bood het ziekenhuis onderdak aan gevangenen, veroordeelden en psychiatrische patiënten. De instelling breidde in de 19e eeuw uit met nieuwe gebouwen en moderniseerde, onder andere door gas- en later elektrische verlichting. Rond 1905 had het ziekenhuis 132 bedden en drie artsen, en tegen 1938 waren dit 240 bedden en tien artsen. In de loop van de tijd veranderde de naam en rol van de instelling meerdere keren, en tegenwoordig staat het bekend als het Rīgas Psychiatrie- en Narcologiecentrum.

Tegenwoordig:
Het Riga Psychiatrie en Narcologie Centrum behandelt jaarlijks 7.500 intramurale patiënten en ontvangt meer dan 88.000 poliklinische bezoeken. Het centrum, met circa 1.000 medewerkers, bedient vooral Riga en omliggende gebieden, maar ook patiënten uit heel Letland. De hoofdlocatie bevindt zich in het historische Tvaika iela 2-complex, en er zijn ook twee poliklinieken en een forensisch centrum. Het centrum biedt forensisch psychiatrische en narcologische onderzoeken aan, en is een onderwijsinstelling voor de Riga Stradiņš Universiteit en andere medische opleidingen. Daarnaast werkt het samen met sociale diensten en overheidsinstanties in de geestelijke gezondheidszorg.



















Vanavond hebben we ook nog een online meeting met de leerkrachten mevr Renette en mevr Vanreyten.
We kijken er al naar uit!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Letland 18/09/2024

Sveiki, We zijn deze ochtend naar onze stageplaats gegaan en hebben weer heel wat bijgeleerd! Vandaag kregen we extra uitleg over de Bioptro...