Pagina's

maandag 18 oktober 2021

Rauma


Wat te doen op een regenachtige dag? 

Een stadsbezoek natuurlijk! 

Vandaag staat Rauma op de lijst. 

Rauma is een gemeente en een stad in het Finse landschap Satakunta. Een uurtje rijden vanuit Pori. De gemeente  telt 39.947 inwoners. Rauma staat sinds de 18e eeuw bekend om zijn kant en heeft een historisch centrum met 18e- en 19e-eeuwse houten huizen, dat sinds 1991 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. 





Rauma is een van de oudste havensteden van Finland en kreeg in 1442 stadsrechten. De stad is rond een franciscaner klooster gebouwd, waarvan de kerk nog bestaat. De meeste huizen en gebouwen waren gemaakt van hout. In 1682 werd een groot deel van de stad door brand verwoest, maar het werd grotendeels herbouwd op dezelfde plaats. Rauma is nu een moderne stad met een oude historische kern met veel houten huizen. 




                                                      





Ik vond het stadje wel heel gezellig, ondanks de regen. Het was leuk om te zien dat de mensen daar veel gaven om hun uiterlijk. Ik denk dat er meer kappers en nagelstylistes waren dan dat er bewoners zijn. Ook veel gezellige winkeltjes, koffieshops en eetgelegenheden. 








Dit was een winkeltje waar ze producten verkochten die te maken hebben met de welzijn van hulpbehoevenden. Bv. drinkbekers, windels, rollators enz...

Na een leuke wandeling hadden we zoals steeds DORST!






Finnen houden van "Kahvi" of koffie:

We hebben vernomen dat de Finnen enkel "aperitieven" op vrije dagen. Doordat rijden onder invloed hier sterk bestraft wordt, zijn ze voorzichtig in het alcoholgebruik. Doordat de alcohol zo duur is als je uitgaat verkiezen de Finnen om thuis te drinken. Finnen hebben een gezegde:'kalsarikännit'
Vrij vertaald betekent de term zoiets als 'in je eentje thuis in je ondergoed alcohol drinken, zonder dat je nog de intentie hebt om uit te gaan'. 








We vonden een gezellig koffiehuisje in een van de gezellige straatjes. Bij het binnen komen kwam de geur van appelgebak en kaneel ons al tegemoet. Koffie is steeds zelfbediening en water is altijd vrij te verkrijgen in dit soort zaakjes. Ze maken steeds 2 soorten koffie, sterke en milde koffie. We merken wel een verschil met Belgie in de sterkte van de koffie. Sterk is hier nogal ongewaardeerd.


















Apertitieven deden we in Amarillo. Een bekende keten in Finland. 
Je kan er altijd terecht voor een lekkere cocktail, tapas of een van de heerlijke burgers.  









Nähdään myöhemmin

Ine & Romina







         We blijven Bourgondiërs in hart en nieren!



1 opmerking:

Letland 28/09/2024

Hallo iedereen, Deze week vond de Internationale Erasmusweek plaats in Letland, waar we de eer hadden om samen met zo’n 80 studenten en doce...