Pagina's

donderdag 7 oktober 2021

The Big Tour (1)

Dag 1

Na een goede nachtrust waren we gaan ontbijten in een nabijgelegen koffieshop. De mensen zijn er erg vriendelijk en zeer behulpzaam. Nadat we hebben genoten van het ontbijt zijn we doorgereden naar de school Sataedu.




We werden verwelkomd door blije gezichten. We merkten op dat er verschillende gebouwen te bespeuren waren op het domein. Aangekomen in een typische vergaderruimte kregen we een powerpoint voorstelling over de school en het Erasmus project. De school bestaat dus uit meerdere opleidingen en is verspreid over 8 steden binnen Finand. Het Erasmus verhaal spreidt zich over diverse landen en ze blijven uitbreiden, zelf tot in China! Nadat we de nodige documenten hadden getekend en Belgische lekkernijen hadden uitgedeeld was het tijd voor LUNCH! Wat stond er op het menu!? Jawel, meatballs met lingonberry jam!!! Heerlijk toch! Na de lunch stond een rondleiding gepland. 

Klein weetje!

Finland is een uitgestrekt en dunbevolkt land, het telt 5,5 miljoen inwoners maar het heeft een van de laagste geboortecijfers ter wereld en voor de komende tien tot vijftien jaar denkt men dat de bevolking zal afnemen. Hierdoor krijgen ze veel vergrijzing maar geen vernieuwing. Rond Helsinki wonen gemiddeld 203 inwoners per km2 en dan hebben we het over de hoofdstad! Dus je kan je al voorstellen hoe moeilijk het is om iedereen de nodige zorg te geven. Doordat iedereen zo verspreid woont is dat niet simpel. 



Dus.... de school is een samenwerking aangegaan met het bedrijf Suvanto Care Oy's. Zij hebben een eigen productontwikkelingsteam en een uitgebreide samenwerkingsnetwerk met anderen bedrijven om de continue ontwikkeling van High Tech te implementeren in de zorg. We hebben een video call gehad met het bedrijf waar ze op het moment zelf een demonstratie aan het uitvoeren waren i.v.m. een lichaamsharnas die ervoor zorgt dat verpleegkunde extra kracht kunnen reduceren bij het uitvoeren van tiltechnieken. Ook hadden ze een handschoen geproduceerd die ervoor zorgt dat je extra kracht krijgt bij het uitvoeren van moeilijke taken.




Wij hebben kunnen genieten van een rondleiding in een modelwoning waar studenten simulaties kunnen uitvoeren met de moderne technieken waar ze in Finland gebruik van maken. Het huis is uitgebreid met verschillende sensoren, hierdoor kan men registreren wanneer ze gebruik maken van huishoudtoestellen, douches, in- en uitgangen enz... Op deze manier wordt hun levenswijze geregistreerd en kan men erachter komen als er een vermindering is van gebruik zoals bijvoorbeeld het douchen en het gebruik van de koelkast. Bij dementie komt het vaak voor dat ze beweren dat ze gedoucht zijn terwijl ze dit gedaan hebben. In de leefruimte staat een grote televisie waarop ze gebeld kunnen worden. Hierdoor kan de verpleegkunde de patiënt live contacteren en krijgt ze een kijk op de toestand van de woning en de zorgvrager. De bewegingstechnieken en productie van geluiden kan worden geïmplementeerd in pluche dieren waar dat de zorgvragen troost, comfort en gezelschap kan ervaren. Dit zijn allemaal hulpmiddelen die de zorg een stuk gemakkelijker maakt. Ik hoor je het al zeggen, dit is niet te vergelijken met echt contact maar als je niet anders kunt is dit een grote hulp!






Hyvää yötä!

  

1 opmerking:

Onze voorlaatste week

We mochten onze leerkrachten woensdag verwelkomen. We bezochten samen het stadje Sigulda waar we een mooie maar stevige wandeling maakten. D...