Pagina's

maandag 11 oktober 2021

Welkom in Hoivatar

Hoivatar!!!! 




Hoivatar is een privé zorghuis die bedoeld is om zorgvragers in een huiselijke sfeer op te vangen. Zorgvragers krijgen hier veel vrijheid in de zorgplanning en de verpleegkunde zijn zeer flexibel om de noden van de zorgvrager te bevredigen. Een klein voorbeeld is dat de zorgvragers zelf mogen kiezen wanneer ze opstaan. Hun medicatie, eten en douche worden hiermee verplaatst. In Hoivatar zijn niet enkel vaste bewoners maar hier komen ook enkele zorgvragers terecht die moeten revalideren omdat hun thuissituatie geen optie is.  Vaak is het moeilijk om in een thuissituatie continue zorg te geven aan familie of partner. Daarom biedt Hoivatar deze personen een tijdelijke onderkomen aan zodat de familieleden en/of partner even op adem kunnen komen van de soms intensieve zorg. We hebben een zorgvrager met dementie die hier bijvoorbeeld 1x in de maand, 4 dagen komt logeren. We vinden dit een super mooi initiatief in het zorgsysteem. Huisdieren zijn hier ook toegelaten bij een bezoek zodat het verdriet en het gemis van een huisdier wordt gereduceerd.      
               


Kamers

De kamers zijn ruim en hebben een hoog plafond. Men heeft veel lichtinval zodat de kamers er luchtig en fris uitzien. De kamers zijn geverfd in pasteltinten en hebben de eigenschap om rust te scheppen. Iedereen kan zijn eigen kamer inkleden naar eigen voorkeur. We merken dat ze hier niet werken met donkeren en zware meubels zoals bij ons maar ze geven de voorkeur voor licht en modern meubilair. De zorgvragers hebben de keuze of ze gebruik maken van hun eigen bedden of van een ziekenhuisbed. 



Badkamer

In het toilet en in de badkamer is het gebruik van contrastkleuren heel belangrijk. Hier in Hoivatar gebruiken ze de rode kleur in de badkamers. De overheersende kleur in deze ruimtes is, zeker in zorginstellingen, ‘hygiënisch’ wit. Het gevolg hiervan is dat bij een verslechterd zicht, de witte tegels op de muur, de witte toiletpot en witte vloertegels moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. In dit geval kan het heel erg helpen om bijvoorbeeld een rode toiletbril te installeren.




Gangen

De gangen zijn zoals in de gezamenlijke ruimtes geverfd in de pastelkleuren. Stelt u zich een lange gang voor; alle deuren zien er eender uit, evenals de muren en de vloer. Als er nu geen nummers op de deur zouden staan; weet u dan nog welke uw kamer was? Hoe verder de dementie vordert hoe meer de gang op de afdeling er zo voor iemand uit gaat zien. En als alle deuren dan ook nog eens een kleur hebben die veel op die van de muur lijkt, dan gaat zo’n gang algauw op een eindeloze tunnel lijken, waarin iemand met dementie nog maar moeilijk de weg kan vinden. 




Leefruimte

Het merendeel van de Finse bevolking houdt van een gezonde buitenlucht. Je merkt in Hoivatar dat de natuur hier centraal staat. In de leefruimte en in de kamers hangen rustgevende schilderijen die allemaal te maken hebben met de buitenwereld. Het zijn verschillende schilders die hun kunst tentoon stellen. Zuurstof wordt overal gestimuleerd, overal in de ruimtes zijn er planten aanwezig. In de eetruimte hebben ze zelfs een muur met diverse planten staan. Bij het binnenkomen botst men op een gigantische muurschildering van een prachtig stukje bos die je laat weg dromen en je mee sleept langs de wilde velden van koren en wilde bloemen. 






Sauna 

In Finland is de sauna niet enkel een traditie maar een echte levenswijze. De warmte van een sauna is goed voor de gezondheid en je zou er beter door slapen. In Hoivatar kunnen de bewoners kiezen wanneer ze gebruik maken van de sauna. De Finnen geloven dat door het nemen van een sauna het je lichaam en je geest reinigt. Bovendien krijg je de kans om alles even los te laten en om nieuwe energie op te doen. Dit is enorm belangrijk voor de comfort en welness voor onze bewoners. 
De gemiddelde Fin bezoekt minstens één keer per week een sauna en de traditionele sauna dag is zaterdag. Naast alle gezondheidsvoordelen is een sauna Finland ook een sociaal gebeuren.



Tuin 

Ook hier wordt gretig gebruik van gemaakt. Een buiten vuurtje maken en dan wat lekker vlees grillen is een traditie bij de Finnen. Merendeels in de zomer maar als het weer mee valt dan zijn ze niet vies van een vuurtje aan te steken. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Letland 28/09/2024

Hallo iedereen, Deze week vond de Internationale Erasmusweek plaats in Letland, waar we de eer hadden om samen met zo’n 80 studenten en doce...