Pagina's

zaterdag 18 juni 2022

Bezoek University Psychiatric Hospital

Hallo

Donderdag hebben we een interessant bezoek gebracht aan University Psychiatric Hospital van Ljubljana. Aangezien Eveline psychiatrisch verpleegkundige heeft gekozen als afstudeerrichting is dit zeker interessant!


                                     

Dit is het eerste en het grootste psychiatrische ziekenhuis van Slovenië.

Dit omvat een hele organisatie met betrekking tot verschillende soorten gezondheidszorg, zoals intramurale zorg, een daghospitaal,.. en verschillende centra’s, zoals een klinisch psychiatrisch centrum, een centrum voor geestelijke gezondheidszorg, een behandelcentrum voor illegale middelen verslaving en een ambulant psychiatrisch centrum.


Dit ziekenhuis heeft ook een noodnummer voor elk soort psychische of mentale problemen. Dit is in 1980 opgestart, als de eerste telefonische hulpverlening in Slovenië. Hier kan je vrij naar bellen, om de drempel naar psychiatrische hulpverlening zo klein mogelijk te houden. Dit is zoiets als bij ons voor de jeugd AWEL, zelfmoordlijn,...


                                                  


Hier is de standaard behandelingsduur ca. 1 maand, bij bepaalde behandelingen kan dit langer duren, afhankelijk van het programma. Terwijl dit in België meestal rond de 2 à 3 maanden kan duren en dan zijn er ook behandelingen die langer duren.


De patiënten verblijven hier op een drie- of vierpersoonskamer. En in België zijn dit vaak een- of tweepersoonskamers.



Mensen met mentale of psychische problemen mogen gewoon binnenwandelen in het ambulante psychiatrische centrum en worden hier dan verder geholpen. Hier wordt veel gebruik van gemaakt en ze behandelen ook veel meer ambulante patiënten, dan de patiënten die in het ziekenhuis verblijven.

In België is dit ook vaak een vrijwillige opname. Het verschil is wel, dat het met toestemming van de persoon zelf is maar ook in overleg met de arts of hulpverleners.


De patiënten dragen hier kleding van de instelling en het personeel draagt ook een ziekenhuis uniform. Terwijl het in België vaak de eigen kleren zijn, tenzij op de gerontopsychiatrie.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 2

 Hola! Week 2 zit er al weer bijna op en we hebben nog zoveel te ontdekken. Op zaterdag van week 1 hebben wij doorgebracht in het mooie Mala...