Pagina's

donderdag 16 juni 2022

Velika Planina & onze laatste stagedag

Hallo!

We hebben eindelijk een bezoek kunnen brengen aan Velika Planina. Dit is een dorp op een bergplateau met een hoogte van +- 1500m, het hoogste punt van de berg is 1666m. Hier woonde de echte 'herders' en ook de huizen van vroeger zijn hier goed bewaard gebleven en worden in de zomer bewoond door herders die er wonen met hun koeien. Hier maken ze dan ook verse melk, kaas,... In de winter leeft er niemand op de berg ivm de enorme koude die er dan heerst. Het was er namelijk 16°C terwijl het onder  aan de berg 29°C was.

De koeien lopen er los en iedere herder weet precies welke koe van hem is, door het uiterlijk. De leider tussen de koeien draagt een bel rond de nek, zodat de herder weet waar zijn kudde is.

In dit dorp kan je niet met het openbaar vervoer geraken, dus is iemand van de school hier in SloveniĆ« met ons meegegaan. Eens daar aangekomen ga je met een kabellift naar boven. Alleen al in de kabellift heb je een waanzinnig uitzicht! 

Boven op de berg hebben we een mooie wandeling gemaakt en typisch Sloveens eten gegeten in een restaurant. 






De laatste week is alweer aangebroken. Dus ook onze laatste stagedag in het wzc.
Wat zijn we hier verwend geweest! Voor onze laatste dag hadden ze voor de bewoners en voor ons chocolade-ijs en banaan voorzien als afscheidssnack. Wat was dit smullen! Samen zongen ze liedjes voor ons en kregen we een cadeautje met verschillende dingen een ketting gemaakt door iemand haar dochter. Heel persoonlijk dus! 
Verder gaven we de konijn nog zijn wekelijks bad. Voor de konijn bijna een traumatische ervaring, maar wel leuk om te doen en zeker voor de bewoners een beetje actie!šŸ˜







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 2

 Hola! Week 2 zit er al weer bijna op en we hebben nog zoveel te ontdekken. Op zaterdag van week 1 hebben wij doorgebracht in het mooie Mala...