Pagina's

maandag 13 juni 2022

Opleiding tot verpleegkundige in Slovenië

Even een weetje hoe het zit met de opleiding verpleegkunde in Slovenië.

Maar 15 op 100 studenten studeren uiteindelijk af als verpleegkundige in Slovenië. Dit komt voornamelijk doordat zij 3 jaar moeten studeren en er is een 4de jaar waar de studenten een eindwerk moeten afronden. Veel studenten nemen dan een sabbatjaar, verliezen de motivatie en gaan uiteindelijk niet meer terug naar de opleiding en/of het beroep.


Dit zorgt voor een groot te kort aan verpleegkundigen in Slovenië, wat ze moeilijk krijgen bijgewerkt.


Om de studenten te stimuleren om voor een medische richting te kiezen worden de studies gefinancierd door de overheid. Indien nodig krijgen zij één jaar extra gefinancierd, 4 jaar dus.

Quota’s bepalen de toelating tot de opleiding voor gezondheidsberoepen waaronder ook de verpleegkundigen.


In België heb je veel mogelijkheden als je voor verpleegkunde wilt gaan studeren.

Zo heb je voor verpleegkundige te worden 2 niveau's: de graduaat opleiding, deze duurt in voltijds dagonderwijs 3 jaar en de bachelor opleiding deze is sinds een aantal jaren verhoogt naar een duur van 4 jaar.

Sommige scholen bieden verschillende trajecten aan voor te studeren, zoals Move dan studeer je in een wzc, Switch werk en studeren combineren en Zorgportaal hier krijg je in het eerste jaar extra ondersteuning.

 

Er zij ook verschillende projecten om mensen te stimuleren om als verpleegkundige te gaan studeren. Zoals project 600, je kan dan als zorgkundige je laten omscholen tot verpleegkundige.

Niet alle opleidingen zijn gratis, maar sommige scholen, zoals HBO 5 Genk bieden deze opleiding wel gratis aan en dan hoef je alleen nog je schoolmateriaal te vergoeden.


Omdat verpleegkunde nog steeds een knelpunt beroep is, kan je dit ook nog studeren via de vdab als je werkloos bent.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 2

 Hola! Week 2 zit er al weer bijna op en we hebben nog zoveel te ontdekken. Op zaterdag van week 1 hebben wij doorgebracht in het mooie Mala...