Pagina's

vrijdag 9 september 2022

De eerste stagedag(en)

Maandag hadden we afgesproken met Jelena, de contactpersoon hier in Finland. We zijn samen met haar naar onze stageplaats gegaan om daar kennis te maken. Ze hebben ons de praktische dingen verteld; hoe laat we moeten beginnen, wat de regels zijn van het woonzorgcentrum, hun visie, hoe de gezondheidszorg hier in Finland in elkaar zit, … 

Na het bezoek heeft Jelena ons nog enkele dingen laten zien van Pori zelf; het winkelcentrum, waar we best de bus nemen, de supermarkt, … 

Dinsdag hadden we dan onze eerste echte stagedag. De stageplaats ligt op ongeveer 20 minuutjes wandelen van ons verblijf. We moeten om 7 uur beginnen dus we waren al vroeg op pad.

Toen we aankwamen stond iemand ons op te wachten. Zij heeft ons verteld waar we ons uniform konden vinden, waar we ons moesten omkleden. Nadien heeft ze ons naar onze afdelingen gebracht. 

Op de afdeling van Jelle zijn er 16 bewoners, deze lijden allemaal aan de ziekte van Alzheimer met dementie als gevolg. Dit gaat van licht gevorderde dementie tot matig. 

Bij mij op de afdeling zijn 18 bewoners. Zij lijden ook allemaal aan de ziekte van Alzheimer met dementie als gevolg. Bij mij zijn de bewoners wel al verder in hun ziekteproces. 


Deze dag ging er vooral om, om de bewoners, het personeel, de afdeling en de Finse manier van werken te leren kennen. Jammer genoeg is er wel een grote taalbarrière. Dit omdat het Engels van de verpleegkundige niet zo goed is en natuurlijk ons Fins al helemaal niet. Het is ons uiteindelijk wel gelukt om duidelijk te maken wat we bedoelde, door dit met hand & tand uit te leggen.
  

We merkte onmiddellijk al enkele verschillen tussen het WZC in België en hier in Finland. Er is bijvoorbeeld meer personeel op 1 afdeling dan bij ons. Hier zijn er 4 personeelsleden voor 16 bewoners terwijl dit bij ons meestal maar 2 zijn. Daarnaast is hier de dagindeling ook een beetje anders. Ze beginnen hier pas met het ontbijt uit te delen wanneer iedereen aan tafel zit.

De dag ging al snel voorbij en voor we het wisten was het 15 uur en mochten we naar huis.


Groetjes en tot de volgende Blog,

Jelle en Fien






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 2

 Hola! Week 2 zit er al weer bijna op en we hebben nog zoveel te ontdekken. Op zaterdag van week 1 hebben wij doorgebracht in het mooie Mala...