Pagina's

vrijdag 9 september 2022

First days of the internship

Dober dan! šŸ‘‹

De eerste stageweek zit er alweer op! In deze blogpost willen wij jullie graag wat meer vertellen over de afdelingen en hoe wij onze eerste stagedagen hebben ervaren in het revalidatiecentrum URI-Soča.


Manuella šŸ‘‰ afdeling A

Afdeling A is een afdeling waar patiĆ«nten revalideren nadat een amputatie heeft plaatsgevonden. De meeste patiĆ«nten die zich op deze afdeling bevinden lijden aan diabetes. Amputatie is vaak het gevolg van diabetes. Hierdoor hebben ook deze patiĆ«nten allerlei wondes. Deze worden elke dag opgevolgd door de dokters en verpleegkundigen. Op deze afdeling wordt er multidisciplinair gewerkt. De patiĆ«nten worden door de zorgkundige + gewassen. Wanneer de patiĆ«nten al ver genoeg in hun revalidatie staan worden de ochtendzorgen ondersteund door de ergotherapeuten. Zij leren hen hoe ze zichzelf moeten wassen en aankleden. Ook worden er  allerlei therapieĆ«n gegeven hoe ze een bed zelfstandig kunnen verschonen, zelfstandig van de rolstoel naar bed kunnen en omgekeerd. Maar ook wordt hier de fijne motoriek gestimuleerd en gezocht naar hulpmiddelen om de zelfstandigheid te bevorderen. Daarnaast volgen de patiĆ«nten ook kinesitherapie. Hier is het de bedoeling dat de patiĆ«nten mobieler worden. Sommige patiĆ«nten krijgen een prothese en doorgaan een volledig proces. Wat mij erg opviel was dat patiĆ«nten die al enkele maanden bezig zijn zeer snel met hun rolstoel kunnen rijden terwijl de andere wat recent aanwezig zijn dit minder snel kunnen. Dit komt ook doordat ze de armen ook gaan trainen. Maar niet iedereen krijgt een prothese er wordt echt een heel protocol doorlopen. 

Op de afdeling merkte ik op dat er niet wordt gerapporteerd in de computer zoals wij dat gewoon zijn, hier rapporteren ze in een schriftje. Ook wordt de medicatie dag tot dag bekeken. Deze steken ze bovendien in een potje met vakjes met uren erop. Terwijl wij het in onze kar hebben en eerst nog eens nakijken voor we het gaan uitdelen. Tenslotte is ook de wondzorg niet helemaal hetzelfde. Hieronder rechts op de foto is er een fistel te zien. Deze vullen ze hier niet op met een wiek, maar met een ander soort kompres. 

Beau šŸ‘‰ afdeling 1

Ik heb stage gelopen op afdeling 1. Dit is een revalidatie afdeling waar patiƫnten worden opgenomen met traumatische hersenschade, multiple sclerose en andere neurologische pathologieƫn. Deze patiƫnten verblijven in de instelling en krijgen dagelijks verschillende therapieƫn aangeboden. Het multidisciplinair team bestaat dan ook uit verpleegkundigen, doktoren, ergotherapeuten, kinesisten, logopedisten, psychologen... Meerdere patiƫnten hebben weken in een coma gelegen waarbij de revalidatie vooral bestaat uit het opnieuw leren bewegen. De ergotherapeut en kinesist kijken naar de mogelijkheden van de patiƫnt en werken naar een optimaal functioneren toe voor de patiƫnt doormiddel van krachtoefeningen, oefeningen voor de fijne motoriek... Persoonsgericht werken is hierbij dan ook iets waar zij naar streven als team. Een belangrijk onderdeel is de gesprekstherapie die de patiƫnten krijgen met de psycholoog, aangezien deze opname een grote impact heeft op het leven van de patiƫnten en depressieve gevoelens vaak voorkomend zijn. Deze therapieƫn komen voor op iedere afdeling in de instelling gespecificeerd naar de de persoon en de doelgroep.

De inrichting van deze afdeling is goed aangepast naar de doelgroep. Er is veel ruimte voorzien in de badkamers, alsook andere ruimten en gangen, zodat de patiƫnten genoeg ruimte hebben met de rolstoelen. De rapportage verloopt net zoals op afdeling A op papier in een schrift. In een afdelingsmap wordt dagelijks het ADL-functioneren genoteerd van de patiƫnten (opgedeeld in 3 categorieƫn: 1 = geen hulp, 2 = gedeeltelijke hulp, 3 = volledige hulp) en het medicatieschema is hierin ook op papier terug te vinden.

Adijo! šŸ‘‹


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

05/10/2024 Letland

Labdien, Wanneer jullie deze laatste blog lezen zijn we ondertussen al terug in Belgiƫ aangekomen. Toch willen we jullie nog een...