Pagina's

vrijdag 30 september 2022

Last week of the internship

Dober dan! 👋

Dit is alweer onze laatste stageweek. Ondertussen zijn wij op alle afdelingen een kijkje mogen nemen. Daarnaast hebben wij deze week nog mogen aansluiten bij enkele leerrijke activiteiten in het revalidatiecentrum.

Stage 👉 afdeling 3

Beau staat op afdeling A waar de revalidatie van zorgvragers met een amputatie voorzien wordt. Manuella heeft jullie hier al eerder over verteld in een eerdere blog. Manuella staat op afdeling 3. Deze afdeling is voor spinal cord patiënten. Op deze afdeling is er vooral schade aan de wervelkolom, ruggenwervel en zenuwen. Ook dit is een best wel pakkende afdeling, hier zijn namelijk ook jongere mensen aanwezig. Bovendien zijn deze patiënten niet geboren met deze pathologie maar gebeurt dit door een trauma. Zoals bv het te ver draaien of buigen van de wervelkolom, druk op de wervelkolom,... Op deze afdeling verblijven de patiënten dus ook lang. Ze moeten een lange revalidatie doorlopen. Je kunt onderscheid maken tussen verschillende soorten dwarslaesies zoals een complete dwarslaesie, incomplete dwarslaesie, hoge of een lage dwarslaesie. Dit is voor mij natuurlijk wel erg interessant om te zien aangezien ik dit recent heb gezien in de les. Hieronder zie je een foto van een tafel die gebruikt wordt wanneer een patiënten met een dwarslaesie last hebben van hypertensie of hypotensie en een foto met een matras voor decubitus dat wordt gebruikt bij patiënten met een volledige spierverzwakking (tetraparese). 

Mediatester 

De mediatester is een ruimte waarin de rijgeschiktheid van de patiënten wordt beoordeeld. Dit wordt gedaan doormiddel van virtual reality, waarbij de patiënt in een autostoel zit, een stuur voor zich heeft en 3 schermen. In de eerste test worden de reflexen bekeken van de patiënten waarbij men rechtdoor kijkt naar een punt in het middelste scherm en een rood kruis tevoorschijn komt ergens op de schermen. Bij het zien van dit rood kruis dient men zo snel mogelijk op de rem te drukken. Een andere test bevat het rijden op de weg waarbij men moet wisselen van baan door de pijl die aangegeven staan ergens op het scherm. Bij deze test lijkt het net alsof je in een echte auto zit waarbij je je knipperlicht dient te gebruiken, de spiegels dient te controleren, op het verkeer moet letten en zelfs op de verkeersborden. Na deze testen wordt bekeken of de patiënt zijn rijbewijs volledig ingetrokken dient te worden of dat de patiënt verplicht wordt om opnieuw rijlessen te gaan volgen.

Onderzoekslab

Het revalidatiecentrum focust zich ook op onderzoeken naar nieuwe apparaten die een rol kunnen spelen in de revalidatie van de patiënten. In dit onderzoekslab bevinden zich momenteel 3 apparaten die nog in de beginfase zitten van ontwikkeling. Wij mochten natuurlijk al eens proeven van deze nieuwe technologie. Het apparaat op de afbeelding is een apparaat die patiënten met evenwichtsproblemen kan ondersteunen. De patiënt loopt op een loopband en heeft een corset om zijn heup die verbonden is met een koord aan 4 punten van het apparaat. Terwijl de loopband bezig is, loopt de patiënt en worden er regelmatig kleine trekbewegingen gemaakt met het koord aan een kant van de corset. De oefening is om ondanks deze kracht in evenwicht te blijven. De onderzoekers streven ernaar om deze apparaten verder te ontwikkelen, zodat deze in de toekomst  gebruikt kunnen worden in de praktijk bij de kinesitherapie sessies van de patiënten. Op deze manier kunnen ook meerdere patiënten tegelijk behandeld worden, aangezien de machine zichzelf aanstuurt.

Adijo! 👋

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 2

 Hola! Week 2 zit er al weer bijna op en we hebben nog zoveel te ontdekken. Op zaterdag van week 1 hebben wij doorgebracht in het mooie Mala...