Pagina's

maandag 19 september 2022

Second week of the internship

Dober dan! 👋

In deze blogpost vertellen wij jullie wat meer over de afdelingen waar wij hebben mogen meelopen in onze tweede stageweek. 

Beau 👉 afdeling B

De tweede week liep ik mee op afdeling B. Deze afdeling dient voor de revalidatie van kinderen tot 16 jaar met verschillende pathologieën, namelijk van trauma-gerelateerde tot aangeboren afwijkingen. Deze kinderen verblijven meestal voor enkele weken samen met een ouder op de afdeling of komen in dagtherapie. De verpleegkundige heeft meer een ondersteunende rol en springt bij wanneer de ouder hulp nodig heeft of bij complexe verpleegtechnische handelingen, zoals wondzorgen of bloednames. De therapieën die de kinderen krijgen zijn enigszins te vergelijken met de andere afdelingen. Gedurende deze week heb ik mogen meelopen met enkele therapiesessies van de ergotherapeut. De ergotherapeut start vanuit een anamnese met een ouder en enkele testen met het kind om te kijken welke moeilijkheden optreden in het dagelijkse leven. In de therapie wordt dan bijvoorbeeld gewerkt aan het leren zelfstandig aan- en uitkleden, het gebruiken van mes en vork om een maaltijd te snijden, het gebruiken van een pen om te schrijven... Het apparaat dat mij het meeste is bijgebleven is de 'ArmeoSpring' voor arm en hand revalidatie. Dit systeem bevat verschillende spelletjes die de kinderen kunnen spelen, waarbij bepaalde bewegingen vereist zijn met de arm of de hand met als doel om bepaalde spieren te versterken. 

Manuella 👉 afdeling C

Deze week heb ik stage mogen lopen op afdeling C. Deze afdeling heeft momenteel vooral patiënten die revalideren na COVID-19, maar ook na trauma's en bij neurologische aandoeningen. Daarnaast is deze afdeling ook voor patiënten die lijden aan reuma, maar deze waren op dit moment niet aanwezig op de afdeling. Ik ben vooral in contact gekomen met de patiënten die een trauma hebben meegemaakt zoals bv. een auto-ongeval, fietsongeval, maar ook patiënten met ernstige brandwonden. Zij hebben al een hele revalidatie achter de rug en krijgen verschillende hulpmiddelen aangeboden, zoals een glijplank voor de transfer tussen bed en rolstoel. Op deze afdeling wordt dan ook erg multidisciplinair gewerkt. Het was een zeer leuke afdeling aangezien er veel verpleegtechnische handelingen aan bod kwamen. Dit waren onder andere wondzorgen, inspuitingen, bloednames... De respiratie therapie is mij het meeste bijgebleven van deze afdeling. Veel patiënten hebben enkele weken in een coma gelegen, waarbij zij een tracheacanule hebben gehad voor de beademing. In de revalidatie is het dan de bedoeling dat de tracheotomie terug dichtgaat. Deze therapie wordt gegeven door een respiratie fysio die ervoor zorgt dat de spieren en ademhaling terug worden opgebouwd. Deze therapie heb ik gevolgd bij een patiënt die 2 weken aan het revalideren was en bij een patiënt die 2 maanden aan het revalideren was. Hierbij zag ik al een zeer interessante evolutie van de therapie maar ook de verschillen in oefeningen die ze toepaste. 

Adijo! 👋

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 2

 Hola! Week 2 zit er al weer bijna op en we hebben nog zoveel te ontdekken. Op zaterdag van week 1 hebben wij doorgebracht in het mooie Mala...