Pagina's

maandag 23 oktober 2023

 Hallo allemaal / Dobber Dan 


Op dit moment zijn we al over de helft van onze stageperiode. Vorige week had je kunnen lezen dat onze stagebegeleider op bezoek was. Met haar hebben we dan woensdag ook nog een culturele uitstap gemaakt naar Lake Bled en Vintgar Gorje (rivier + watervallen).  Zo zat haar bezoek er dan ook op en zijn wij weer op stage gegaan. 


  


Op donderdag heb ik (Kalinka) gezien hoe de apotheek er uit ziet in het ziekenhuis. De apotheek is een apart gebouw en staat wat verder in de straat. Deze is zowel voor het ziekenhuis als voor mensen van buitenaf. Ze waren hier volop aan het werken, waardoor het niet helemaal was zoals normaal. 


Tijdens deze shift heb ik (Kalinka) ook kunnen zien hoe ze hier omgaan met een bloedtransfusie. Het bloed wordt hier nagekeken en voorzien door het labo, maar de verpleegkundige moet altijd nog een extra test doen. Deze test gebeurt met een vingerprik waarbij ze een druppel bloed op een blaadje moeten druppelen en dan moeten mengen met een vloeistof. Aan de hand van hoe het bloed stolt, weten ze welke bloedgroep de patiënt heeft. Dit is een extra controle om zeker te zijn dat de patiënt het juiste bloed toegediend krijgt. Dit had ik zelf nog niet eerder gezien. 














Normaal staan we elk op een aparte afdeling, maar de hoofdverpleegkundigen hadden beslist ons toch samen te zetten zodat we wat meer aan elkaar hebben en ook met elkaar kunnen communiceren. Daardoor hebben we vrijdag doorgebracht op de afdeling van Kalinka, en wisselen we de komende dagen af naargelang de drukte. 


Op maandag waren we uitgenodigd door de school van Ljubljana om mee op schooluitstap te gaan naar Idrija. Dit is een klein historisch dorpje waar we het kasteel bezocht hebben en uitleg gekregen hebben over de stad en de mijnen. Na Idrija zijn we ook nog naar een museum in Cerkno geweest. Hier hebben we wat info gekregen over hoe de gezondheidszorg was tijdens de 2e wereldoorlog en over hoe ze carnaval vieren in deze regio. Het was heel fijn om dit mee te mogen doen en zo een beetje meer te leren over het land en zijn activiteiten. 
















Tot snel / Adijo!

Kalinka en Mirthe 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 2

 Hola! Week 2 zit er al weer bijna op en we hebben nog zoveel te ontdekken. Op zaterdag van week 1 hebben wij doorgebracht in het mooie Mala...