Pagina's

donderdag 16 november 2023

Labdien!

Wij zijn nu al enkele dagen in Letland en hebben kennis gemaakt met de omgeving waar onze kamer gelegen is. Omdat onze kamer dichtbij de zee gelegen is, hebben we al enkele wandelingen op het strand gemaakt. Graag delen we enkele sfeerfoto's:





























Afgelopen dinsdag hebben we een eerste kennismaking met het revalidatiecentrum gehad. Hier kregen wij een korte uitleg over welke afdelingen er waren en wat deze inhouden. Ook hadden we uitleg gekregen over brandgevaar: hierin werd er uitgelegd dat indien er brand/gevaar moest zijn, hoe we de patiënten moeten evacueren. De patiënten hebben hebben een soort evacuatiematras waar je de patiënt helemaal in kunt inpakken en dan met de matras de patiënt kan meenemen naar de evacuatieplek. Ook legde ze uit dat er tijdens gevaar geen liften genomen mogen worden omdat deze niet werken. Het is best evacueren via de trappen.




Woensdag was het dan eindelijk onze eerste "echte" stagedag. Ik (Laura) loop stage op de 6e verdieping. Dit is namelijk de afdeling met algemene revalidatie. Hier zijn patiënten met:
  • Rehabilitatie van oncologische patiënten  – bedoeld voor patiënten met oncologische ziekten die functionele stoornissen hebben als gevolg van de onderliggende ziekte of als gevolg van therapie.

  • Rehabilitatie na een wervelkolomoperatie  – Voor patiënten na een wervelkolomoperatie die een neurologisch defect en/of pijnsyndroom hebben

  • Rehabilitatie van chronische pijn  – voor patiënten met chronische rug- of gewrichtsziekten,

met een chronisch pijnsyndroom dat functionele stoornissen veroorzaakt, om operatieve therapie te vermijden.

Tibo staat op de afdeling met patiënten die COVID gehad hebben en hierna komen revalideren.

Tijdens de eerste 2 dagen hebben we uitleg en een rondleiding in het revalidatiecentrum gekregen. Ze hebben
verschillende verdiepingen waar verschillende therapieën uitgevoerd worden. Zo is er een fysiotherapiezaal waar
mensen mensen die een neurologische ziekte hebben en bepaalde functionele stoornissen hebben gebruikmaken
van een looprobot. Ook is er hydrotherapie waar er een zwembad is waar de patiënten oefeningen in kunnen doen.
Hydrotherapie wordt gebruikt om pijn te verminderen en ziekten te behandelen. Hydrotherapie verwijst naar het uitwendige gebruik van zoet-, zee- of mineraalwater voor preventieve, curatieve en schoonheidsdoeleinden.

In het Vaivari NRC hydrotherapiecomplex kunnen patiënten en klanten hydrotherapie- en fysiotherapieprocedures ondergaan, massages krijgen en een bezoek brengen aan de sportschool en het enige mineraalwaterzwembad in Letland (25 m).

Alle aangeboden procedures versterken en herstellen de gezondheid, versterken het immuunsysteem van het lichaam en zijn vermogen om ziekten, stress en ongunstige omgevingsomstandigheden te bestrijden. De effectiviteit van hydrotherapie hangt af van de vaardigheden en ervaring van de specialist die de sessie leidt.






We hebben op de afdeling mogen helpen met de opname van nieuwe patiënten. Hier worden dan enkele
parameters genomen (zoals temperatuur, bloeddruk, saturatie en pols). Ook wordt de patiënt gewogen en
gemeten en wordt er een COVID-test afgenomen. De anamnese wordt ook afgenomen, maar op papier.





In de onderzoekskamer vind je verschillende materialen: voor bloedafnames, verbanden, katheters en infuusleidingen enzovoort. In het revalidatiecentrum komt het heel weinig voor dat er bloedafnames worden gedaan (misschien 1-2x/week) mensen met diabetes die insuline moeten krijgen komt hier ook vrij weinig voor. Er is een groot verschil met de ziekenhuizen en het revalidatiecentrum. In het revalidatiecentrum komen de mensen vooral om te revalideren en zijn ze meestal zelfstandig. Soms zijn er wel patiënten die extra zorgbehoeften hebben (zoals wassen, aan- en uitkleden).

Zo, dit was het dan voor nu. Hopelijk hebben jullie nu al een klein beeld van hoe het er hier aan toe gaat in het revalidatiecentrum. Hou zeker de blog in de gaten voor nieuwe verhalen! 

čau! 👋









 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 2

 Hola! Week 2 zit er al weer bijna op en we hebben nog zoveel te ontdekken. Op zaterdag van week 1 hebben wij doorgebracht in het mooie Mala...