Pagina's

zaterdag 24 februari 2024

Week 2 Ljubljana Slovenië Feb 2024

Week 2,

24 februari 2024 Ljubljana Slovenië

Dober dan,

daar zijn we weer met info over ons stageavontuur,

We merken op dat het verplegend personeel ergonomisch te werk gaat en een breed scala aan hulpmiddelen gebruikt. Zo maken ze onder andere gebruik van een sta-op-lift en een til-lift. Bovendien zijn er moderne antidecubitusmatrassen beschikbaar. Op elke afdeling staat een reanimatiekar, een ECG-apparaat en een bledderkar . Het valt op dat alles up-to-date is. De parameters worden gemeten met een digitaal apparaat, maar deze zijn niet gekoppeld aan verdere dossiers van patiënten. Alle gegevens worden handmatig in de papieren dossiermappen genoteerd per persoon

.



Het valt op dat de therapie die hier wordt geboden erg uitgebreid is.

Er wordt gezorgd voor verschillende aspecten van de levensbehoeften

om de revalidatie van de persoon te bevorderen.

Op de afdeling zijn niet alleen fysio therapeuten aanwezig,

maar ook een diëtist

om voedingsbehoeften te bespreken.

Er is een psycholoog op elke afdeling voor mentale ondersteuning.

Zelfs wanneer mensen op isolatie liggen, zie ik regelmatig verschillende

zorgverleners langskomen.

De ergotherapeut, fysiotherapeut, mentale ondersteuner,

en anderen hulpverleners.

Er worden goede beschermingsmaatregelen genomen

door vaak te desinfecteren,

plasticke schorten en handschoenen te dragen om besmettingsrisico s

te voorkomen.

Het vake contact is een waardevolle preventieve maatregel

tegen eenzaamheid.




Vrijdag 16 en zaterdag 17 februari stond in Slovenië in het teken van de oriëntatiedagen voor studenten. Vergelijkbaar met een opendeurdag bij ons, was het een gelegenheid voor geïnteresseerden om een kijkje te nemen in de verpleegopleiding school . Na vorige week al wat informatie te hebben ontvangen over deze dagen, was het voor mij interessant om te zien hoe de studenten alles met trots presenteerden.

Bij aankomst werden de belangstellende hartelijk verwelkomd door de leerlingen en kregen we de kans om alle praktijk klassen te bezoeken .

Tijdens de rondleidingen gaven de studenten demonstraties en lieten ze zien hoe ze oefenden in hun praktijklokalen.

Wat me opviel, was de open communicatie en nieuwsgierigheid van de studenten naar het Erasmus-project. Ze waren enthousiast om samen op de foto te gaan en velen hoopten dat ze volgend jaar ook de kans zouden krijgen om deel te nemen aan een Erasmus-uitwisseling. Ik vertelde hen dat ik ze misschien ergens zou tegenkomen moesten ze in België zijn. 

Tijdens de demonstraties toonden de studenten onder begeleiding van hun leraren verschillende vaardigheden, zoals het uitzuigen van een trachea stoma alsook het uitvoeren van goede stomazorg. Een groep studenten voerde ook een reanimatieprocedure uit, waarbij ze alle stappen doorliepen, vergelijkbaar met de technieken die in België worden toegepast, 30 borstcompressie gevolgd door 2 beademingen via een ballon.


Daarnaast waren er twee ambulances ter plaatse, waarbij het personeel uitleg gaf over hun werk en de beschikbare apparatuur. Ze benadrukten dat ze veel zorg verlenen in de ambulance totdat de patiënt stabiel genoeg is om naar het ziekenhuis te worden vervoerd.

Het was ook prettig om de leraren van vorige week tijdens onze kennismaking op school opnieuw te zien en te merken dat ze je herkenden. Ze stonden je vriendelijk te woord in het Engels en stelden je voor aan andere docenten.




Ook slovenie heeft voor ons ander dingen om te ontdekken:

Ik was nieuwsgierig naar de wellnessfaciliteiten binnen Slovenië .
Men had me Atlantis Wellness ten zeerste aanbevolen.
Dus besloot ik er met de bus er naartoe te gaan.
Het is een uitgestrekt zwemparadijs opgedeeld in een deel vol glijbanen, waar vooral veel jongeren en kinderen zich vermaakte. Ik ging naar het wellnessgedeelte waar diverse thermale baden waren.
Evenals stoombaden, bubbelbaden, en zowel binnen als buiten verschillende sauna's.
Het was absoluut de moeite waard om deze ervaring op te doen.
Het zwemparadijs bevindt zich te midden van een gebied met een groot winkelcentrum..
Een klimhal ,sportcomplexen met bowlingbanen en bioscopen zitten allen in de buurt. 


Vanmiddag werden we vriendelijk uitgenodigd om deel te nemen aan een rondleiding in een atelier waar hulpmiddelen worden vervaardigd. Bij aankomst werden we eerst geïntroduceerd bij de drive in , een soort winkel waar een breed assortiment aan hulpmiddelen vanuit de auto kan worden besteld en opgehaald. Het deed me denken aan de thuiszorgwinkels bij ons, maar hier was een uitgebreider  assortiment dan dat ik ken.


Vervolgens kregen we een rondleiding door de werkplaatsen waar protheses op maat worden gemaakt. Deze rondleiding was zeer gedetailleerd, waarbij alle materialen en het productieproces uitvoerig werden toegelicht. Het maken van deze protheses vereist veel gepersonaliseerde aanpassingen, wat behoorlijk veel handenarbeid is.




Wat me het meest opviel, was de specialisatie van het atelier in het vervaardigen van handprotheses, maar ook van kunststof oren, neuzen, vingers, en zelfs delen van de huid met oog implantaten maakte. Het was indrukwekkend om te zien wat er allemaal mogelijk is en hoe gespecialiseerd het werk is dat hier wordt geleverd.


We krijgen ook modernere sensoren te zien die ingebouwd worden in de armprothese, waardoor er door eigen spieren de arm/vingers gebruikt kunnen worden






We zijn naar de patiënten van  afdeling C  hun therapie kunnen gaan volgen. Hier kregen we uitgebreid per patiënt te zien wat hun therapie inhield. Men deelde mede dat de kinesisten 5 patiënten per dag begeleidt binnen hun eigen revalidatieprogramma. Dit wordt ook gerapporteerd in hun dossier zodat men ziet hoe de vooruitgang evolueert.

 Ook werden er standen opgemeten van de flexibiliteit van de voet bij een patiënt. Deze gegevens worden doorgegeven aan zijn vervolg kinesist vanwege het ontslag volgende week. De gegevens zijn ook nodig voor de orthopedische schoenen die gemaakt gaan worden voor deze patiënt.


Na twee weken stage te hebben gelopen, wisselen Laura (afdeling A) en ik (afdeling C) van afdeling. Ik heb al veel geleerd op deze afdeling en merk dat je een band creëert met de collega's. 


verder wou ik nog een tip meegeven voor toekomstige Erasmus geïnteresseerde!


Bij de start van mijn Erasmus stage avontuur had ik wat stress over mijn Engelse taalkennis. Nu ik hier twee weken ben, heb ik het gevoel dat dit eerder een voordeel dan een nadeel is. Ik verontschuldig me voor de vele taalfouten die ik maak, waardoor iedereen, ook de mensen die minimaal Engels spreken, het proberen terug te spreken en zoeken naar de woorden. Hierdoor lachen we veel en vind ik de band die je opbouwt oprechter. Dus voor degenen die twijfelen over hun taalkennis: gewoon doen en leer elke dag bij. De taal perfect spreken maar geen contacten durven leggen is naar mijn inzien een grotere belemmering.







zaterdag 17 februari 2024

Week 1

 

De school: Srednja zdravstvena sola Ljubljana


Vandaag op 12/2 zijn we met Mevr. Grondelaers en Mevr. Smets en met leerkrachten uit Finland, Spanje en uit Tongeren naar de Sloveense school geweest. Hier kregen we namelijk uitleg over het Sloveense schoolsysteem en hoe deze school werkt en wat ze hier leren. 


Vanaf 14 jaar moeten de studenten kiezen welke opleiding ze willen gaan doen. Dit is al heel vroeg en ook heel jong om al te beslissen waar ze hun zelf in de toekomst zien werken. Vanaf 15 jaar beginnen ze dus aan een opleiding. Ook is de schoolplicht hier tot 15 jaar. Hier in deze school zijn er natuurlijk de opleidingen in de zorg. In deze school hebben ze 2 programma's, namelijk: 

- Nursing assistant, deze opleiding duurt 4 jaar (bij ons is dit de zorgkundige+)

- Health care, practical nurse, deze opleiding duurt 3 jaar en dan zijn ze een verpleegkundige assistent. 


Om verder te studeren heb je nog de opleidingen:

- Registered nurse, deze opleiding duurt nog 3 jaar (bij ons is dit de professionele bachelor)

- Master in nursing


Hier in Slovenie is de opleiding dus heel anders dan bij ons in Belgie. Dit was namelijk ook best wel ingewikkeld om te begrijpen. 


Enkele weetjes over de school hier in Ljubljana:

- De school begint hier al om half 8 en de lessen duren telkens 45 minuten. Dit omdat er heel veel studenten zijn. 

- Alle studenten doen hun schoenen uit bij aankomst en doen pantoffels of slippers aan. Dit is een Sloveense gewoonte. 

- Ze betalen hier geen inschrijvingsgeld. Wel moeten ze zelf hun boeken, lunch, stagepakken etc. betalen. 


Bij de opleiding van registered nurse zien ze ongeveer dezelfde vakken als bij ons, bv:

- Alles rond hygiene van de patient en voor persoonlijke hygiene, verplaatsingstechnieken, ziekenhuis preventie bij infecties...

- Vitale functies, eten en drinken, medicatie, labo onderzoeken (bloedname, urine/fecesstaal, sputum staal), functionele onderzoeken (EEG, ECG), palliatieve zorgen...

- Pre en post operatieve zorgen, diabetes, cardiale aandoeningen, oncologie, neurologische aandoeningen...

- Eerste hulp, wondzorg... 

- Ook hebben ze stages in een woonzorgcentrum, ziekenhuis



Na de interessante uitleg over de school en het schoolsysteem kregen we ook nog uitleg en tips over de stad en over het land. Hierbij enkele weetjes:

- Het symbool van de stad Ljubljana is een draak. Je vind daarom overal souvenirs met een draak erop. 

- De voetbal fans noemen dus ook de 'the green dragons'.

- De Sloveense vlag staat voor de bergen, de zee en de sterren.

- Slovenie staat bekend om de bergen, de kust, de bossen, de stad van de bruggen (Ljubljana) en de velden. 



 


Vandaag 13/2 zijn we naar onze stage plaats geweest met de bus. We kregen hier al een rondleiding en uitleg over het revalidatiecentrum en over de verschillende afdelingen en wat ze er precies allemaal doen met de patiënten. Zo zijn we al een beetje voorbereid en weten we al waar we precies moeten zijn. Na de rondleiding zijn we met de bus terug naar het centrum gegaan. Daar ontmoette we de andere Erasmus+ studenten van Finland. We zijn dan met de hele Erasmus+ groep gaan lunchen in een brasserie waar veel studenten tussen de les uren gaan lunchen. Dit was dus gelegen tussen de universiteiten en de ziekenhuizen. Na de lekkere lunch zijn we een stevige wandeling door Ljubljana gaan maken met een leerkracht van de school hier, zij kent namelijk de stad en de geschiedenis ervan uit haar duim. Dit was heel interessant en leerzaam, je ziet zo de stad op een andere manier. Ook zijn we met een kabelbaan naar boven gegaan in het kasteel hier. Een prachtig uitzicht hadden we hier. Ook hebben we kerken bezocht, de bruggen en nog enkele historische gebouwen / monumenten. Wat we een mooi verhaal vonden rond een standbeeld was: Een man was over zijn oren verliefd op een dame, maar zei was niet verlieft op de man. Maar ook van haar ouders mocht het niet. Uiteindelijk zijn ze nooit samen gekomen. Maar wat ik zo mooi vind is, dat het standbeeld van de man in de richting staat van waar de dame woonde, zo kijkt hij altijd naar het huis waar de dame woonde, en kon hij haar alsnog zien. Na deze intensieve activiteiten sloten we de dag af met een drankje in een rooftopbar, ook hier hadden we prachtig uitzicht en konden we de zonsondergang zien achter de bergen.  



Vandaag 14/2 zijn we met de hele Erasmus+ groep met de bus eerst naar het kleine stadje Krkavce in de bergen gegaan. Dit was een busrit van iets meer dan een uurtje. Eens aangekomen hadden we meteen al prachtig uitzicht. Een beetje verder op wandelen stond een mevrouw in traditionele Sloveense kleren ons op te wachten. Hier kregen we brood wat we in rode wijn met olijfolie moesten dippen. Dit is om ons welkom te heten. We kregen in een klein gezellig huisje, wat nu een museum is uitleg hoe het hier vroeger aan toe ging. Hier woonde een Sloveens gezin, met veel kinderen. 


Dan zijn we met de bus verder gereden naar het kust stadje Piran. Hier hebben we enkele gebouwen bezocht. We zijn boven op een toren geklommen waar we prachtig uitzicht hadden over de stad. Ook hebben we een kerk bezocht. Na de rondleiding doorheen de stad hadden we even vrije tijd om iets te eten. Na de lunch gingen we nog naar een museum. Hier werd uitleg gegeven over het ontstaan van de stad Piran, het heeft heel veel smalle steegjes en gekleurde huisjes. Piran is ook een van de 3 havensteden van Slovenië. Piran heeft ook de zoutpannen hier wordt al eeuwenlang op een traditionele wijze zout gemaakt. Er worden geen machines gebruikt of andere hulpmiddelen maar met de hand. Hier door is het zout van zeer hoge kwaliteit en is het beste zout ter wereld. Er is ook een winkeltje waar je het zout kunt kopen. Na deze intensieve dag zijn we met de bus terug gekeerd naar Ljubljana. Het was heel fijn om de uitleg te krijgen van de 2 leerkrachten van de verpleegopleiding hier in Ljubljana. 





Donderdag 15/2 begon dan onze stage in het revalidatiecentrum Uri Soca. Met een gezonde dosis stress en met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid gingen we naar onze stageplaats. Ik Laura begon op de afdeling amputatie (afdeling A). Hier liggen dus allemaal patiënten die aan het revalideren zijn na een amputatie. Sofie is begonnen op de revalidatieafdeling, specifiek op de violet afdeling (afdeling C). Deze afdelingen zijn elk vernoemd naar bloemen.waar verschillende pathologieën liggen, namelijk transplantaties, verschillende chronische ziekte zoals ziekte van crohn, fibromyalgie alsook mensen met een amputatie. Het viel ons al meteen op hoeveel  personeel er is op verschillende niveaus. Er word wel aangegeven dat er vele openstaande vacatures zijn voor gediplomeerde verpleegkundige.


Het ontvangst op de stageplaats was zeer gastvrij. Tijdens een kennismakingsbijeenkomst hebben we uniformen gepast in de wasserij. De medewerksters waren uitermate behulpzaam, en ondanks de taalbarrière wisten we ons verstaanbaar te maken met behulp van gebaren en mimiek, aangezien ze slechts het Sloveens begrepen. Het belang van non-verbale communicatie werd hierbij benadrukt, vooral wanneer beide partijen bereid zijn zich in te spannen.


Bovendien hebben we maaltijdbonnen ontvangen, waarmee we tussen 10:00 uur en 11:00 uur kunnen kiezen uit twee menu opties, inclusief toegang tot een saladebar.









zondag 11 februari 2024

cultuur op doen slovenie Feb 2024

Op de zaterdagochtend, waar af en toe een druppel regen valt,

ontwaakt de stad met een bruisende markt

over de brug met de vele hangslotjes.

Kleurrijke kraampjes prijzen lokale producten aan:

overvloedig fruit en groenten, ambachtelijke siropen,

sappen en likeuren van nabijgelegen boerderijen.

Onder de wisselende weersomstandigheden

worden voorbijgangers hartelijk begroet.

Sommige spreken zelfs Engels of Duits, waardoor ik me welkom voelde

De markt is een knooppunt van gemeenschap en cultuur,

waar gesprekken en uitwisselingen plaatsvinden

Ondanks de sporadische regen en droge momenten,

is het een levendige ochtend in de stad.


In Ljubljana wordt ook carnaval gevierd.

De hele binnenstad is gevuld met mensen,

zowel kinderen als volwassenen, die verkleed zijn.

Er heerst een feestelijke sfeer, met groepen die samenkomen op pleinen

waar menigten zich verzamelen.

De optocht was levendig, met veel roepen, kreten en het geluid van bellen.

Een gezellige sfeer was voelbaar onder de mensen.



Een man vertelde me dat ze goed vieren en dat

dinsdag de vaste begon.

Voor we vergeten te vertellen!

Laura haar koffer is zaterdag in het hostel geleverd.

Ik heb ze deze dagen nog niet zo blij gezien!

Ik kreeg er zelf de slappe lach van.

Nu kan ze weer onder de mensen komen en contacten

met andere leggen.

We zijn de avond dan ook gelijk met 3 mensen

uit de hostel in de stad wat gaan drinken.


Ze drinken hier ⅔ spuitwater en ⅓ wijn met ijs,

ik heb het ook geprobeerd

Laura nam verstandig een gewone witte wijn.

Nog een culturele gewoonte,

Als je een koffie besteld of een alcoholisch drankje

geven ze er ook altijd een glas water bij om uitdroging te

voorkomen.



Zondag 11 februari zijn mevr. Grondelaers en mevr. Smets aangekomen in Ljubljana. We hebben een wandeling door de stad gemaakt en hebben enkele gebouwen en bruggen bezocht. Ook hebben we een kerk bezocht. Dus al heel wat geschiedenis van de stad geleerd. Daarna zijn we een hapje gaan eten en hebben iets gedronken. (een cocktail ;) die zijn hier namelijk heel goedkoop. Ook hebben we wat winkeltjes bezocht. De meeste winkels zijn hier gesloten op zondag. Het was daarom dus heel rustig in de stad. 

















Malaga week 4

Hola! Het weekend van 8 en 9 juni was het hier 30 graden geweest. We zijn naar het strand gegaan en hebben het rustig aan gedaan dat weeken...