Pagina's

zaterdag 17 februari 2024

Week 1

 

De school: Srednja zdravstvena sola Ljubljana


Vandaag op 12/2 zijn we met Mevr. Grondelaers en Mevr. Smets en met leerkrachten uit Finland, Spanje en uit Tongeren naar de Sloveense school geweest. Hier kregen we namelijk uitleg over het Sloveense schoolsysteem en hoe deze school werkt en wat ze hier leren. 


Vanaf 14 jaar moeten de studenten kiezen welke opleiding ze willen gaan doen. Dit is al heel vroeg en ook heel jong om al te beslissen waar ze hun zelf in de toekomst zien werken. Vanaf 15 jaar beginnen ze dus aan een opleiding. Ook is de schoolplicht hier tot 15 jaar. Hier in deze school zijn er natuurlijk de opleidingen in de zorg. In deze school hebben ze 2 programma's, namelijk: 

- Nursing assistant, deze opleiding duurt 4 jaar (bij ons is dit de zorgkundige+)

- Health care, practical nurse, deze opleiding duurt 3 jaar en dan zijn ze een verpleegkundige assistent. 


Om verder te studeren heb je nog de opleidingen:

- Registered nurse, deze opleiding duurt nog 3 jaar (bij ons is dit de professionele bachelor)

- Master in nursing


Hier in Slovenie is de opleiding dus heel anders dan bij ons in Belgie. Dit was namelijk ook best wel ingewikkeld om te begrijpen. 


Enkele weetjes over de school hier in Ljubljana:

- De school begint hier al om half 8 en de lessen duren telkens 45 minuten. Dit omdat er heel veel studenten zijn. 

- Alle studenten doen hun schoenen uit bij aankomst en doen pantoffels of slippers aan. Dit is een Sloveense gewoonte. 

- Ze betalen hier geen inschrijvingsgeld. Wel moeten ze zelf hun boeken, lunch, stagepakken etc. betalen. 


Bij de opleiding van registered nurse zien ze ongeveer dezelfde vakken als bij ons, bv:

- Alles rond hygiene van de patient en voor persoonlijke hygiene, verplaatsingstechnieken, ziekenhuis preventie bij infecties...

- Vitale functies, eten en drinken, medicatie, labo onderzoeken (bloedname, urine/fecesstaal, sputum staal), functionele onderzoeken (EEG, ECG), palliatieve zorgen...

- Pre en post operatieve zorgen, diabetes, cardiale aandoeningen, oncologie, neurologische aandoeningen...

- Eerste hulp, wondzorg... 

- Ook hebben ze stages in een woonzorgcentrum, ziekenhuis



Na de interessante uitleg over de school en het schoolsysteem kregen we ook nog uitleg en tips over de stad en over het land. Hierbij enkele weetjes:

- Het symbool van de stad Ljubljana is een draak. Je vind daarom overal souvenirs met een draak erop. 

- De voetbal fans noemen dus ook de 'the green dragons'.

- De Sloveense vlag staat voor de bergen, de zee en de sterren.

- Slovenie staat bekend om de bergen, de kust, de bossen, de stad van de bruggen (Ljubljana) en de velden. 



 


Vandaag 13/2 zijn we naar onze stage plaats geweest met de bus. We kregen hier al een rondleiding en uitleg over het revalidatiecentrum en over de verschillende afdelingen en wat ze er precies allemaal doen met de patiënten. Zo zijn we al een beetje voorbereid en weten we al waar we precies moeten zijn. Na de rondleiding zijn we met de bus terug naar het centrum gegaan. Daar ontmoette we de andere Erasmus+ studenten van Finland. We zijn dan met de hele Erasmus+ groep gaan lunchen in een brasserie waar veel studenten tussen de les uren gaan lunchen. Dit was dus gelegen tussen de universiteiten en de ziekenhuizen. Na de lekkere lunch zijn we een stevige wandeling door Ljubljana gaan maken met een leerkracht van de school hier, zij kent namelijk de stad en de geschiedenis ervan uit haar duim. Dit was heel interessant en leerzaam, je ziet zo de stad op een andere manier. Ook zijn we met een kabelbaan naar boven gegaan in het kasteel hier. Een prachtig uitzicht hadden we hier. Ook hebben we kerken bezocht, de bruggen en nog enkele historische gebouwen / monumenten. Wat we een mooi verhaal vonden rond een standbeeld was: Een man was over zijn oren verliefd op een dame, maar zei was niet verlieft op de man. Maar ook van haar ouders mocht het niet. Uiteindelijk zijn ze nooit samen gekomen. Maar wat ik zo mooi vind is, dat het standbeeld van de man in de richting staat van waar de dame woonde, zo kijkt hij altijd naar het huis waar de dame woonde, en kon hij haar alsnog zien. Na deze intensieve activiteiten sloten we de dag af met een drankje in een rooftopbar, ook hier hadden we prachtig uitzicht en konden we de zonsondergang zien achter de bergen.  



Vandaag 14/2 zijn we met de hele Erasmus+ groep met de bus eerst naar het kleine stadje Krkavce in de bergen gegaan. Dit was een busrit van iets meer dan een uurtje. Eens aangekomen hadden we meteen al prachtig uitzicht. Een beetje verder op wandelen stond een mevrouw in traditionele Sloveense kleren ons op te wachten. Hier kregen we brood wat we in rode wijn met olijfolie moesten dippen. Dit is om ons welkom te heten. We kregen in een klein gezellig huisje, wat nu een museum is uitleg hoe het hier vroeger aan toe ging. Hier woonde een Sloveens gezin, met veel kinderen. 


Dan zijn we met de bus verder gereden naar het kust stadje Piran. Hier hebben we enkele gebouwen bezocht. We zijn boven op een toren geklommen waar we prachtig uitzicht hadden over de stad. Ook hebben we een kerk bezocht. Na de rondleiding doorheen de stad hadden we even vrije tijd om iets te eten. Na de lunch gingen we nog naar een museum. Hier werd uitleg gegeven over het ontstaan van de stad Piran, het heeft heel veel smalle steegjes en gekleurde huisjes. Piran is ook een van de 3 havensteden van Slovenië. Piran heeft ook de zoutpannen hier wordt al eeuwenlang op een traditionele wijze zout gemaakt. Er worden geen machines gebruikt of andere hulpmiddelen maar met de hand. Hier door is het zout van zeer hoge kwaliteit en is het beste zout ter wereld. Er is ook een winkeltje waar je het zout kunt kopen. Na deze intensieve dag zijn we met de bus terug gekeerd naar Ljubljana. Het was heel fijn om de uitleg te krijgen van de 2 leerkrachten van de verpleegopleiding hier in Ljubljana. 





Donderdag 15/2 begon dan onze stage in het revalidatiecentrum Uri Soca. Met een gezonde dosis stress en met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid gingen we naar onze stageplaats. Ik Laura begon op de afdeling amputatie (afdeling A). Hier liggen dus allemaal patiënten die aan het revalideren zijn na een amputatie. Sofie is begonnen op de revalidatieafdeling, specifiek op de violet afdeling (afdeling C). Deze afdelingen zijn elk vernoemd naar bloemen.waar verschillende pathologieën liggen, namelijk transplantaties, verschillende chronische ziekte zoals ziekte van crohn, fibromyalgie alsook mensen met een amputatie. Het viel ons al meteen op hoeveel  personeel er is op verschillende niveaus. Er word wel aangegeven dat er vele openstaande vacatures zijn voor gediplomeerde verpleegkundige.


Het ontvangst op de stageplaats was zeer gastvrij. Tijdens een kennismakingsbijeenkomst hebben we uniformen gepast in de wasserij. De medewerksters waren uitermate behulpzaam, en ondanks de taalbarrière wisten we ons verstaanbaar te maken met behulp van gebaren en mimiek, aangezien ze slechts het Sloveens begrepen. Het belang van non-verbale communicatie werd hierbij benadrukt, vooral wanneer beide partijen bereid zijn zich in te spannen.


Bovendien hebben we maaltijdbonnen ontvangen, waarmee we tussen 10:00 uur en 11:00 uur kunnen kiezen uit twee menu opties, inclusief toegang tot een saladebar.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 2

 Hola! Week 2 zit er al weer bijna op en we hebben nog zoveel te ontdekken. Op zaterdag van week 1 hebben wij doorgebracht in het mooie Mala...