Pagina's

vrijdag 8 maart 2024

Onze laatste week


Dober dan,

Onze laatste week is ingegaan. Van maandag tot woensdag hebben we nog op onze stage plaats gewerkt. Hier zijn we weer met verschillende therapieen mee gaan volgen. We hebben een onderzoek meegevolgd namelijk het urodynamisch onderzoek. Hier mochten we meekijken met de procedure en kregen we uitleg van de verpleegkundige en van de arts. In Uri soca is het de enigste plaats in heel Slovenië waar ze dit onderzoek uitvoeren, dus er komen mensen naar Ljubljana van over het hele land voor dit onderzoek. Dit onderzoek doen ze om te achterhalen wat de oorzaak is van de plasklachten. Ze krijgen een katheter in de anus en een katheter in de blaas. Er worden ook elektronen geplakt. Dan wordt de blaas gevuld tot een 500 ml, de patiënt moet ook hoesten tijdens het onderzoek om zo te kijken of er activiteit is in de blaas. Dan moet de patiënt plassen en kunnen ze zien op het scherm of er urine achterblijft en dan weten ze of de patiënt volledig alles uitplast of niet.

We zijn ook mogen gaan meekijken naar een speciale revalidatierobot waar patienten leren om opnieuw te wandelen. Ze worden dan in een harnas gehangen en goed vastgemaakt en zo kan de fysiotherapeut instellen hoe snel de loopband gaat. Dit wordt telkens op maat van de patient gedaan. 

Ik (Laura) heb een dagje mogen meedraaien op de neurologische / stroke afdeling waar patienten revalideren die een cva hebben gehad. Dit was heel interessant om te zien omdat ze daar toch weer anders werken dan op mijn huidige afdeling. Het is daar belangrijk dat de patienten proberen om zoveel mogelijk zelf te doen, zoals bv: met de goede arm hun vanboven wassen. Ook zijn de therapieen daar heel belangrijk en is er een groot MDT. Ik heb ook mogen meekijken met de logo. Dit was een hele interessante dag. 

Helaas was woensdag onze laatste dag op onze stageplaats Uri Soca. We hebben van iedereen afscheid genomen en bedankt voor de leerzame stage. Iedereen deed heel erg zijn best om ons een warm gevoel te geven. Al was het met gebaren, google translate of in het Engels. Iedereen deed zijn best. We zijn iedereen erg dankbaar. 

Op donderdag gingen we met 4 studenten van de school naar het ziekenhuis. Hier kregen we een rondleiding doorheen het hele gebouw. Op de afdelingen, therapieen, pijnkliniek, laboratorium... hier kregen we telkens uitleg. Ook dit was heel interessant om te zien. Bij de pijnkliniek gebruiken ze geen medicatie om de chronische pijn te behandelen. Maar hier gebruiken ze dus fijne naalden die ze op de pijnlijke plekken plaatsen, dit zijn hele fijne naalden. Ook gebruiken ze lasertherapie, dit is voor jonge kinderen of volwassenen die liever geen naalden willen. Ook dit was weer een hele interessante dag. 

Ook op een donderdagavond kan een feestje niet gemist worden. Hier zijn namelijk ook heel veel erasmus studenten aanwezig. Dus gaat het leggen van contacten heel makkelijk en vlot. 

Dit was dan helaas het einde van ons erasmus avontuur. Hopelijk hebben we onze lezers kunnen boeien met onze blog. 


Adijo,

Sofie & Laura 









 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 2

 Hola! Week 2 zit er al weer bijna op en we hebben nog zoveel te ontdekken. Op zaterdag van week 1 hebben wij doorgebracht in het mooie Mala...