Pagina's

vrijdag 1 maart 2024

 

Week 3,

1 maart 2024, Ljubljana Slovenië.

Dober dan,


Ondertussen waren we alweer goed gewend op onze afdeling waar we afscheid namen en van afdeling wisselden. Laura ging naar afdeling C en Sofie naar afdeling A. We maakten opnieuw kennis met het team en leerden de afdelingsstructuur kennen. We vergeleken vaak met die van België, waarbij we soms verschillen ontdekten. Dit maakte het zeker boeiend om extra na te denken waarom doen we het anders en of is het ook even goed?

Reanimatieprocedures binnen het revalidatiecentrum
 Op elke afdeling staat een reanimatie kar met een AED. De verpleegkundige legt  uit dat iedereen moet starten met de reanimatie en dat er hulp wordt gegeven van andere afdelingen. Ook de artsen hebben hun kantoor op de afdeling en worden erbij geroepen. De patiënt leggen ze niet op de grond, maar ze schuiven de harde plank die op de kar aanwezig is onder de patiënt op het bed. Daarna wordt ook gelijk 112 gebeld en komt de ambulance vanuit het ziekenhuis in de stad, die na stabilisatie de patiënt meeneemt. Verder vroeg we of ze ook een ritueel hebben met kussen buiten de deur te leggen als herkenningspunt van locatie ,dit kende ze niet.

We hebben geïnformeerd hoe de DNR-codes hier geregeld zijn. Er is een groot verschil in wetgeving; men zegt dat iedereen alle zorg moet ontvangen en niet zelf zorg kan weigeren. Ook is het hier niet toegestaan om medicatie of voeding stop te zetten, zelfs niet als je dit vooraf op papier zet, aangezien de wetgeving dit niet toelaat. Een DNR code bestaat hier dus niet.

Brandveiligheid
In het ziekenhuis hangen op elk kruispunt posters die de vluchtwegen aanduiden en instructies geven over wat te doen in geval van brand. Men heeft aangegeven dat de brandweer regelmatig de gebouwen keurt en dat er vaste procedures zijn. Ook zijn er brandblussers en AED-apparaten door het hele gebouw te vinden.

De Sloveense taal: 

Hier de meest gebruikte woorden die je zeker moet kennen


cultuur opdoen in het weekend;

Bled  met de bus:

Vanaf het trein- en busstation in Ljubljana is het mogelijk om direct op de bus(arriva) een kaartje te kopen voor de rit naar de stad Bled. Deze busroute passeert tevens het vliegveld. Belangrijk om te weten is dat betaling alleen contant wordt geaccepteerd, met een tarief van 5,70 euro door de week voor een enkele reis. De reistijd bedraagt ongeveer 1,5 uur.

Op zondag ben ik teruggekeerd en kost de bus maar 1.60 euro 

Onderweg naar Bled wordt een opvallend dinosaurus attractiepark gepasseerd, wat een interessante tussenstop kan zijn voor degenen met een avontuurlijke dino geest. 


 Er zit een gezellige bar bij aankomst van het busstation waar ik even ga schuilen voor de regen en een koffie ging drinken. Het doet me wat aan een Oostenrijkse pub denken waar de muren bekleed zijn met auto nr borden


Bled staat bekend om zijn betoverende meer, waar rondom prachtige wandelpaden liggen. Het hoogtepunt van het meer is het eiland in het midden, bereikbaar per gehuurde roeiboot. Op dit eiland bevindt zich een pittoreske kerk, waar entreegeld verschuldigd is voor bezichtiging.



Voor degenen die meer uitdaging en geschiedenis willen ervaren, is een bezoek aan het kasteel van Bled zeker een aanrader.

Dit kasteel heeft ook een restaurant, wat een uitstekende gelegenheid biedt om te genieten van een maaltijd of een creme schnitte dessert met een prachtig uitzicht op het meer.

Bled is werkelijk een bestemming die zowel de natuurlijke schoonheid als de historische charme van Slovenië.



Hostel leven

Je spreekt met verschillende mensen met verschillende nationaliteiten in het hostel, ieder heeft zijn eigen verhaal en doel om hier te zijn. Zowel kunstenaars als studenten of mensen op doorreis.

We zitten vaak samen in het hostel om elkaars verhalen te beluisteren of we koken /eten dan samen.

Soms ga je na je stage er nog even op uit;

De boodschappen moeten natuurlijk ook gedaan worden, we lopen dan naar de lidl of een spar maar er is ook een DM naast het hostel.

Eigenlijk is alles net als in België te koop.


Creatieve buurt,kunst

Metelkova ;is een kunstenaars plaats waar graffiti op de huizen zijn gemaakt.Ik vond het erg kunstig en leuk om er geweest te zijn. Op deze plek leven ook daklozen die er hun eigen plekje hebben gevonden of daar samen komen. Deze plek was me eerder al aangeraden om te bezoeken, maar wel met de waarschuwing om het niet alleen te doen en bij voorkeur overdag.

Nu begrijp ik wel waarom dat werd afgeraden

.


Avonddienst revalidatiecentrum

Samen met de hoofdverpleegkundige hebben we een avonddienst gedraaid, het was heel interessant, en hebben ook veel gelachen. We kregen een uitgebreide rondleiding door alle afdelingen van het ziekenhuis. De verpleegkundige handelingen, zoals TPN voeding, infuuszorg en katheterisatie, werden door hem uitgevoerd op alle afdelingen. We mochten deze handelingen nu overnemen.

Hier in het revalidatiecentrum zijn er 1 verpleegkundige en 1 arts die oproep dienst hebben van 6.30 uur tot de volgende dag 13.30 uur. Ze hebben de mogelijkheid om 's nachts te slapen /rusten in een kamer met een tv en kleine keuken.

De ochtend van 6.30 tot 14.30 zijn op alle afdelingen verpleegkundige aanwezig maar vanaf 13.30 uur ligt de verantwoordelijkheid bij een hoofdverpleegkundige en een arts. 's Avonds gaan de arts en de verpleegkundige van dienst samen alle kamers langs voor de artsenvisite. Ze checken of alles in orde is en hebben kort overleg met de "zorgkundige" om te vragen of er problemen zijn.



Daarnaast is het interessant om te vermelden dat in het ziekenhuis de patiënten een ontbijt van brood met beleg, yoghurt en koffie,thee ontvangen, vergelijkbaar met het ontbijt in België. Echter, tijdens zowel de middag- als avondmaaltijd worden zij voorzien van een warme maaltijd. Daarbij krijgen ze ook soep, salade en dessert.

Ook wij mochten mee eten. Het eten is hier heel gevarieerd en we krijgen dagelijks typische Sloveense gerechten.



Dober tek = smakelijk eten










Wat we jullie in Belgie zeker willen meegeven is om zeker je aan te melden voor een Erasmus+ avontuur, want het is zeker de tijd van je leven en je leert zoveel dingen bij op vlak van werken, sociale contacten, je eigen sociale vaardigheden, enz... Je maakt vrienden en herinneringen voor het leven. Dus zeker niet twijfelen en zeker doen.


Adijo!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 2

 Hola! Week 2 zit er al weer bijna op en we hebben nog zoveel te ontdekken. Op zaterdag van week 1 hebben wij doorgebracht in het mooie Mala...