Pagina's

zondag 7 april 2024

Onze laatste week in Letland

Deze week zijn we gestart aan onze laatste week stage, we hebben nog veel kunnen zien en meevolgen in de verschillende stageplekken. 


In onze eerste week blog hadden we al kort verteld over de Samaritaanse vereniging van het woonzorgcentrum. We zijn nog te weten gekomen dat de Samaritaanse vereniging in Letland een speciale dienst heeft die de mensen die in de middle of nowhere wonen verzorging bieden. Er is een wasmachine, een douche, een kapper, een pedicure in die bus aanwezig waardoor ze vele zorgen kunnen toedienen aan deze mensen. Daarnaast poetsen en koken ze ook de wonen en nog veel andere dingen. Zie video. 

Unique mobile care complex provide help in rural areas in Latvia (youtube.com)


Vandaag zijn we ook naar een museum geweest van het menselijk lichaam, dit was voor ons heel interessant en we hebben er veel kunnen zien. 

De tentoonstellingen bestaan uit echte skeletten, embryo's, botten, lichaamsdelen en organen die vergezeld gaan van een multimediale beschrijving. De tentoonstelling van het museum is 300 m2 groot en verdeeld over twee verdiepingen. Op de eerste verdieping van het museum kun je leren over menselijke organen en hun anatomie en de collectie schedels van het museum bekijken. Op de ondergrondse verdieping van het museum zijn collecties aangeboren afwijkingen en de open collectie van het museum te zien. 

De embryologische en teratologische collecties op de ondergrondse verdieping van het museum kunnen voor sommige bezoekers schokkend zijn. Wij zijn hier uiteraard ook naar gaan kijken.






Op slechts een brugafstand van de Oude Stad, op de linkeroever van de Daugava, staat een buitengewoon, cultureel belangrijk gebouw, het Kasteel van het Licht - de nieuwe Nationale Bibliotheek.

Het nieuwe bibliotheekgebouw herbergt een modern informatiecentrum en veel ruimte voor culturele en sociale evenementen. Het biedt een en al leeszalen met meerdere thema's en toegang tot zeldzame boeken en audio-/video-opnamen naast het gebruikelijke drukwerk.

De ladekast of archiefkast met de duizenden Letse volksverzen zijn voor het grote publiek te bezichtigen. Een kast die door UNESCO wordt erkend als van universeel belang; opgenomen in het register voor het programma dat Wereldgeheugen heet.

Het basisdoel van de nieuwe structuur is om nationale en internationale literaire werken te verzamelen en te bewaren en ze toegankelijk te maken voor het grote publiek. Hier bevinden zich nu meer dan vier miljoen exemplaren, voornamelijk Letse publicaties over Letland en de Letten.

Het opvallende gebouw, dat in augustus 2014 werd geopend, is het meesterwerk van de wereldberoemde Lets-Amerikaanse architect Gunārs Birkerts.

foto




Op stage namen we afscheid van onze collega’s en bewoners op de afdeling. We zijn hun dankbaar voor de begeleiding die we kregen. Al dan niet met wat moeilijkheden i.v.m. de taal maar in het algemeen is alles goed gelukt. We blikken terug op een mooie ervaring. We hebben wondzorgen mogen doen, infuustherapie, katheterisatie en medicatie. 


Wij zijn heel blij dat we ons hebben ingeschreven voor Erasmus. Ook is Letland een land waar we normaal zo nooit heen zouden gaan en eigenlijk is het heel mooi hier en zeker de moeite voor een citytrip. We zijn de school en het project Erasmus+ heel dankbaar voor deze kans en raden het iedereen zeker aan! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Week 2

 Hola! Week 2 zit er al weer bijna op en we hebben nog zoveel te ontdekken. Op zaterdag van week 1 hebben wij doorgebracht in het mooie Mala...