Pagina's

woensdag 22 mei 2024

Week 1 Letland

 Ons avontuur in Letland - stage Amber & Lukas


Sveiki!!


Wij begonnen zaterdag aan ons avontuur in Letland. Eenmaal afgezet in de luchthaven was het voor echt. De vlucht verliep zeer vlot en voordat we het wisten stonden we in Riga (hoofdstad van Letland). We konden al snel een rit boeken via Bolt, de Uber drivers van hier. 

We zijn enthousiast en veilig afgezet bij onze verblijfplaats door de chauffeur.


We slapen in een dormitory van de plaatselijke technische school. Het onthaal verliep vlot, al kon de dame achter de balie geen woord Engels. Ze heeft ons begeleid naar onze kamer, hier hebben we onze koffers afgezet en we zijn meteen gaan zoeken naar eten. 


Dag 2; 


Zondag zijn we jurmala gaan ontdekken. Hier enkele foto’s 



Dit is “Kazanas dievmates ikonas dzintura pareizticigo baznica” of te wel Orthodoxe Kerk van het Icoon van Onze Lieve Vrouw van Kazan Amber. 


Na een flinke wandeling door het park zijn we terecht gekomen in Jamos street en hier hebben we genoten van een lekkere pizza


Maandag was het dan voor echt en mochten we het werkveld op


Lukas werd om 8u50 verwacht in Pauls Stradiņš Clinical University Hospital (het ziekenhuis net voor Riga. Hier werd ik opgewacht door Yolanta. Samen hebben we een veiligheidsles gevolgd die Yolanta voor mij kon vertalen (alles werd in het Lets vertelt). Daarna kon ik direct beginnen op de afdeling urologie. Medicatie klaarmaken (zowel IV, IM als subcutaan). Rond 11u30 mocht ik me omkleden om naderhand samen met Amber naar het bureau van Aiga te gaan. 



we werden verwacht om 12U30 aan het bureau van Aiga zij zou ons begeleiden en ons naar Vaivare, het revalidatie centrum waar Amber begon brengen. Hier volgde we meteen een veiligheidscursus. 


Het viel ons meteen op dat de structuur in het ziekenhuis en het revalidatiecentrum er heel anders uitziet als bij ons in België. Zo heb je hier een verpleegkundige en een zorgkundige die samen de zorgen op zich nemen.Hier is dit heel anders, de verpleegkundige zal hier administratief werken en de communicatie doen naar de arts. Dan heb je de verpleegkundige helpers zij doen alle hygiënische taken en helpen de patiënten bij uitscheiding. 


Wist je dat weekendverpleegkundige hier 24u shiften doen? 


Daarnaast viel het me ook meteen op dat ze hier armbanden en nagellak dragen als verpleegkundige. En het meeste zorgpersoneel (ook sommige dokters) lopen op slippers, zou je bij ons niet snel zien.



 Vandaag (woensdag) zijn we na stage even gaan genieten van het weer op het terras met een lekker drankje er bij ( en Ribbedebee mocht mee genieten)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Malaga week 4

Hola! Het weekend van 8 en 9 juni was het hier 30 graden geweest. We zijn naar het strand gegaan en hebben het rustig aan gedaan dat weeken...